Inhoudsopgaveinhoudsopgave


Teunis DikkenJong Leven Leeuwarden

De jongere broer van Herman, Teunis Dikken (4 juli 1917) was vanaf de oprichting van Excelsior lid van die vereniging. Al op jonge leeftijd was hij trommelslager/mondorgelspeler bij het seniorenkorps van Excelsior. Tijdens de momenten dat S.V.A. mensen te kort kwam hielp hij z’n broer Herman om het korps op sterkte te brengen. Teunis had net als vele anderen van mijn vader les gehad en kon alle mondorgels bespelen en was als trommelslager zo succesvol dat hij instructeur werd. Met S.V.A. was hij in 1941 ook van de partij in Amsterdam en begeleidde daar de junioren in de mars en tamboerwedstrijd 2x naar een 1e prijs.


mondorgel1941, Amsterdam. Naast de junioren loopt Teunis.

Er was in de mondorgelwereld een gevleugelde uitspraak en die luidde: “drie op de beugel”. Dat betekende dat je erg goed harmonica kon spelen. Teunis maakte dan een metalen plaat en monteerde daarop drie mondorgels in de verschillende toonhoogtes.


Hij was van alle markten thuis. Dat hij in Amsterdam bij de marswedstrijd van de senioren als vaandeldrager ingezet werd geeft wel aan dat je niet altijd beoordeelt moet worden op wat er van je bekend is. Als je niet beter zou weten zou je er vanuit gaan dat de persoon die in Amsterdam het vaandel draagt Teunis niet kan zijn. Teunis was niet bekend als vaandeldrager! Gelukkig is op die foto de vlag van S.V.A. te zien

Teunis Dikken

Vanaf de oorlog werkte Teunis bij de douane in o.a. Eibergen. Maar toen hij een zaak van stomerij/wasserij Perfecta kon beginnen moest hij daarvoor eind 40er jaren naar Leeuwarden verhuizen. Dat hij een Perfectazaak kreeg zal er wel mee te maken hebben gehad dat zijn broer Cobus op de Thorbeckegracht in Zwolle ook zo’n zaak had. Cobus woonde boven de zaak maar toen die zaak in de brand vloog zijn daar ook veel administratieve zaken verbrand van de verschillende verenigingen! Maar het zal ook van invloed zijn geweest dat Teunis rond 1940 werkte bij de firma Wed. F.P. Dellenwuijts.


Hier rijdt Teunis met de bakfiets vanaf de Burg. Van Rooyensingel de Sassenpoortebrug op.

Sassenpoortebrug

De afbeelding daarnaast heb ik in 2014 van Google Earth afgehaald. Achter Teunis de vrachtwagen voor de toogingang die op de andere foto beter te zien is. Dat het oude witte pand gesloopt is om een aquarium daarvoor in de plaats te zetten langs onze grachtensingel is een schandalige zaak.


Teunis Dikken

De zaak van Teunis op 6 juni 1948 op de hoek Voorstreek-Nieuwe Buren in Leeuwarden en de situatie in 2013 via Earth.

Teunis Dikken

Op 19 mei 1949 richtte Teunis de “Eerste Leeuwarder Mondaccordeonclub Jong Leven” op. In het begin hadden de leden van die vereniging verschillende broeken en rokken aan maar al wel een witte blouse met een embleem. Later werd het uniform aangepast (zie hieronder) en zien we ze in het wit met zwarte stropdassen zoals Excelsior en ook S.V.A. hun uniformen hadden.

Teunis Dikken

Teunis trouwde in Leeuwarden op 27-01-1951 met de in Zwolle geboren Hendrikjen Dina (Rieki) Burghart. Via de muziek hadden ze elkaar leren kennen. Ze woonden bij de zaak.
In Leeuwarden werden 6 kinderen geboren:Wubbigje Giena (17-07-1951), Willem (08-04-1953), Derk (11-06-1955), Jacoba Alberdina (19-05-1958), Elly (11-09-1960) en Hendrik (02-01-1962).


Rieki en Teunis met hun eerste dochter die als roepnaam kreeg: Ineke.
Teunis met zijn muziekuniform aan. Wat opvalt is zijn donkere broek zoals dat in de vroegste jaren van Excelsior ook het geval was bij Herman en zijn vader Derk toen zij het jeugdkorps rond 1928-’30 begeleidden.


In juni-juli 1952 is mijn zus Giena met vader nog met de trein naar Leeuwarden geweest voor een uitvoering van Jong Leven. Ze kon zich dat goed herinneren want was toen in verwachting van haar dochter Ria. Broer Jan is toen op de fiets naar Leeuwarden geweest. Herman op de grote trom en Jan als concertslager hebben toen Jong Leven bijgestaan.

Waarschijnlijk is er in 1953-54 een moment geweest dat Excelsior naar Leeuwarden is gegaan toen Jong Leven zich op straat wilde presenteren.

Teunis Dikken Herman Dikken

Links: Teunis loopt naast leden van "Jong Leven". Die zijn in de groep van Excelsior geplaatst zodat ze met tamboermuziek konden marcheren. Of Jong Leven vaker op straat is geweest?
Rechtsvooraan de zoon van Herman, Jan als tamboer.

Broer Dick op de twee andere foto’s (dat kleine kereltje met die witte kop met haar) aan de linkerkant op de derde rij.

Rechts: Herman Dikken loopt hier helemaal achteraan bij de boom maar is nauwelijks te zien!

Jong LevenRechts naast tamboer-maître Henk Wissink, is op het trottoir nog net Coba te zien; de zus van Herman.


Jong LevenOp 2e Pinksterdag in 1953 heeft Jong Leven meegedaan aan het jubileumconcours van Excelsior in Zwolle. Daar behaalde Teunis met zijn groep een 1e prijs tijdens het concert en met de marswedstrijd werd er een 2e prijs behaald.
Na het overlijden van mijn vader in 1955 is het contact, op een enkel huwelijksfeest of begrafenis na, met de familie in Leeuwarden en met de familie van oom Jan, die naar Rotterdam/Ridderkerk verhuisde, steeds minder geworden. Afstanden om te reizen blijken niet bevorderlijk te zijn om contact te houden. Pas in 2002 werd er een familiereünie gehouden in Peins en kregen de kinderen van Teunis er weer een stuk familie bij. Teunis was namelijk op 14 november 1964 op 47-jarige leeftijd overleden. (In dat zelfde jaar overleed ook de oud-dirigent van Excelsior, Dick Voeten, op 56 jarige leeftijd!)

In 2014 kwam ik tijdens het onderzoek op de site van Oudleeuwarden.nl en ik zag daar een foto staan van drie mondorgel spelende mannen die van de vereniging Jong Leven zouden zijn. Was bij het krantenartikel in Levensverhaal moeilijk het embleem op de blouse te zien, bij deze foto is heel duidelijk het Zwolse wapen in zicht. Ik blijf het erg vreemd vinden dat een vereniging uit Leeuwarden, waarvan het gemeentewapen een staande leeuw in zich heeft, met een Zwols wapen is uitgerust! Dat die Friezen dat pikten!
Er was bij Oudleeuwarden verder niets bekend over die vereniging. Ik heb op de site een korte uitleg gezet maar na 4 maanden was er jammer genoeg nog geen reactie. Als die er alsnog komt zal ik die in deze tekst gaan verwerken. Tot zover een stukje geschiedenis van mijn oom Teunis en zijn vereniging “Jong Leven”.


vorigevolgende