Inhoudsopgaveinhoudsopgave


Cabaret en toneel

Na de oorlog werd er voor de ontspanning veel aan cabaret en toneel gedaan. Bij verenigingen maar ook in de wijken kon je die gezelschappen vinden. Op de Kamperpoort was het cabaretgezelschap “De Kamperpoorters”. In hun gelederen waren er die goed van stem waren en zij noemden zich “De zingende Kamperpoorters”! Op 29 januari 1948 traden zij op in Hotel Wijnberg aan de Nieuw Veemarkt met een cabaretrevue. Excelsior en wandelvereniging De Zwolse Tippelaars hadden in het begin ieder hun eigen cabaretgroep. De uitvoeringen van de Excelsiorgroep waren meestal in schouwburg Odeon en van de wandelvereniging bij Hotel Wijnberg op de Veemarkt. Veel leden van de ene vereniging waren ook lid van de andere vereniging. Zodoende was in de bezetting van een cabaretgroep weinig verschil en werd besloten onder één naam op te treden. De naam werd “Lach en Vergeet”. Bij één van de leden, Ankie Platje, werd vaak de repetitie gehouden maar ook in een zaaltje aan de Praubstraat. Zangles kregen ze van dhr. Lelieveld die ook een accordeongroep had. Zijn dochter; Ria Lelieveld, was zeer getalenteerd en is bekend geworden!

Rinus v Buiten (hij liet de foto van S.V.A. uit 1935 plaatsen in de Peperbus waarna ik met het onderzoek van S.V.A. begon) speelde later, aan het eind van de 50er jaren ook op de feestavonden (soms met 4 personen) en was daarbij nog conferencier voor 15 gulden! Moesten ze een muziek/toneelarrangement hebben dan moest er al 35 gulden voor betaald worden! Er was ook nog een cabaret van Bertus Hendriks. De naam Piet Doornebosch kwam ook nog naar voren. De vader van Henk Klompemaker (zanger van de Friendsband in Zwolle) had er ook wat mee te maken. Van Henk hoorde ik dat het cabaret van zijn vader van A naar Z (opgericht januari 1947. Krant van 25 febr. 1947) heette en dat o.a. de bekende Ab Hofstede uit Kampen er deel van uitmaakte. Later werd Hofstede op TV beter bekend als “Boer Voorthuizen”. Ab speelde vaak op feestavonden van Excelsior. Hij was getrouwd met Teuntje Vis die in de Kleine Baan in Zwolle woonde. Eind 50er jaren zou het cabaret van de Tippelaars verdwenen zijn volgens mijn broer Dick.

Foto’s van die eerste aparte cabaretgroepen heb ik niet. De vroegste foto van Lach en Vergeet is waarschijnlijk uit 1949!

Lach en Vergeet

1949. Van links naar recht: op de accordeon Johnny Oldenhof, Giena Dikken, Wimpie van Dam, Ankie Platje, Thijs Platje en Martha Wissink.

Lach en Vergeet

1950-1951. Tijdens de jaarlijkse uitvoering van Excelsior in Odeon zien we dezelfde spelers: Giena Dikken, Wimpie van Dam, Ankie Platje, Johnny Oldenhof met de accordeon, Thijs Platje en Martha Wissink.


De mengverhouding: Martha was de zus van de tamboer-maître van Excelsior Henk Wissink. Ankie was de vrouw van Thijs Platje die ook bij Excelsior was net als Wimpie van Dam.
Giena Dikken was op dat moment nog als trommelslager betrokken bij de wandelvereniging.


Lach en Vergeet

Links
1950. Links Giena Dikken en Jenny Bakker-Schurink. Zij deden een sketch te vergelijken met Snip & Snap. Het ging over buurvrouwen die aan het kletsen waren. Roddelen is misschien een betere beschrijving.

Rechts
Een toneeluitvoering in Odeon. Links staande Joep Kloeke met voor hem Giena Dikken met daarnaast Martha Wissink. Vrouw op de voorgrond Beth Dikken.

Lach en Vergeet
Lach en Vergeet Lach en Vergeet

Links
Hier spelen Thijs Platje en Beth Dikken de grote onschuld!

Rechts
1950. Giena werkte bij het atelier Tepe en er moest voor een jubileum een avondvoorstelling gemaakt worden. Jenny Bakker zou daar voor zorgen. Omdat een aantal meisjes, die bij Tepe werkten al in de cabaretgroep Lach en Vergeet zaten, waren die er wel voor te porren. Het opgevoerde stuk bestond uit drie delen en ging over een school met leerlingen die van alles meemaakten. Het werd een avond met veel gelach, Giena staande 2e van rechts.


Lach en Vergeet1951. Uitvoering van De Zwolse Tippelaars bij Hotel Wijnberg.
Aan de rechterkant vader en zoon Henk Schurink met daarnaast Klaas Bolleman. Giena staat twee plaatsen verder met die bos haar.
Henk Schurink was zo’n beetje de regisseur van het cabaret.


Giena vertelde nog dat ze met de toneelgroep van de Tippelaars wel eens naar Oldebroek toe moesten voor een voorstelling bij de muziekvereniging. Er werden dan platte wagens als podium gebruikt!


Lach en Vergeet Lach en Vergeet

Links
Lach en Vergeet in Odeon: staand: Cobus Dikken, Henk Schurink, Henk Wissink, Ankie Platje, Wimpie van Dam, Beth Dikken en Thijs Platje. Leunend op de accordeonist Johnny Oldenhof; Giena Dikken. Zittend: Aron? Kloekke met zijn vrouw en laatste in de rij Martha Wissink.

Rechts
1952. Koninginneoptocht. Het thema van de optocht was “Vroeger en Nu”. Er deed ook een groep van De Zwolse Tippelaars mee. Op de foto loopt Giena 2e van rechts. De man met de bakfiets, met in de krat appelen is Gijs Eilander.


Lach en Vergeet Lach en Vergeet

Links
Op deze foto staat Jan Dikken 2e van rechts naast Gijs Eilander en zit Giena in het midden van de dames.

Rechts
1952-1954. Broer Dick Dikken, links op de foto, begint aardig op de accordeon, zijn eerste, mee te komen en speelde al in een band.


Lach en VergeetNiet veel later was Dick bij Lach en Vergeet de vaste begeleider. De opgegeven namen en verhaal van Dick.

Vanaf links:
1. Kees... 2. vermoedelijk Annie Schurink (getrouwd met Ab Schurink en wonende in de Mimosastraat in die Jeruzalem woningen. 3. ik dacht MInie Oosterbroek- Klein. 4. onbekend 5. Gee Hansink de latere vrouw van Jan Dikken. 6. Rita v.d. Veer, de latere vrouw van langeafstandloper Henk Beekman. 7. naast Rita nog een oude vlam van onze broer Jan. 8. Onbekend. 9. Dick met accordeon. 10 is Jan (Pukkie) Oosterbroek.


Dick vertelde nog: misschien weet Giena nog wel die naam van die eerste persoon. Hij deed die avond een sketch met Jan Oosterbroek. De titel: Janus en Manus Kinkel uit Lutjewinkel.
Ik weet dit nog zo goed want wij hebben op de verjaardag van de Kuif (opm. Egbert: dat was de hoofdonderwijzer op de Jan Ligthartschool op de Pierik. Meester Nijdam dus. Kuif was zijn bijnaam. Hij woonde op de Hortensiastraat) in de zevende klas dit toneelstukje opgevoerd. Sjors Smorenburg (familie van Ludeking boeken op de Assendorperstraat) speelde de meester. Hennie Volkers, hij woonde direct achter de poort op het meidoornplein, speelde Janus en ik speelde Manus.

Lach en Vergeet

Dick met zijn nieuwe accordeon als begeleider van de zingende zusjes. Vaak waren dat de zussen Platje maar het groepje wisselde regelmatig van bezetting. Ook Dick!!

Lach en Vergeet

Dat wij als familie later nog steeds van optreden houden was tijdens het 40-jarig huwelijksfeest van Cobus Dikken met Heintje Hagreis op 10 oktober 1969 te merken. Het feest werd gehouden in het gebouwtje van de speeltuinvereniging Assendorp. Omdat het gebouw niet al te ver verwijderd was van Geraniumstraat 34 werd thuis omgekleed. Verkleed over straat moet kunnen. Het was een geslaagde avond met heel veel lol.

Lach en Vergeet

Vanaf links: Jan Dikken, Netty Dikken-Veluwenkamp, Giena Scholten-Dikken, Joop Scholten, Marry Dikken-Streurman, stiefbroer Jan en stiefzus Diny de Graaf en onder de carnavalskop en als baby verkleed: Dick Dikken.

Lach en Vergeet

Later werd ik nog gestrikt om een sketsje te doen met op mijn knieën Giena en Joop Scholten.

Lach en Vergeet

Links
Laat op de avond nog wat voorgedragen met mijn zus Giena die er wel heel charmant bij staat! Helemaal links broer Dick.

Rechts
Dat Giena ook op latere leeftijd altijd in was voor een geintje en goed plezier kon maken is te zien op de laatste foto’s uit respectievelijk 1973 en 1975. Tijdens een Carnavalsavond in Hasselt waar ze als hoelameisje veel bekijks trok en bij een verjaardag bij broer Dick thuis waar ze een plastic vergiet op haar hoofd kreeg. Op de achtergrond mijn vrouw Netty. Op de voorgrond de schoonmoeder van Dick: mevr. Streurman

Lach en Vergeet
Lach en Vergeet

Wat gaat de tijd toch snel hé. Giena die nu in 2015 al bijna 83 jaar oud is wordt in 1936 door haar vader Herman op de pony vastgehouden.

Lach en Vergeet

vorigevolgende