Inhoudsopgaveinhoudsopgave


Harm Dijkslag

Harm Dijkslag

Harm Dijkslag

Harm Dijkslag

Harm Dijkslag (1900) kwam uit een gezin van 7 kinderen: Herman, Hein, Dirk, Gait, Billy-Bas, Berta en Trui. In de bijlage over het vaandel heeft u Harm verschillende malen als tamboer-maître op de foto’s zien staan. In het begin van de oprichting van Excelsior, 1928, een gewoon manneke maar later een imposant figuur. Hij woonde met zijn gezin in de Grote Baan op nr. 24.


Plusminus 1941. Harm naast zijn vrouw (Berendina v d Hoeve) met erachter rechts dochter Jo met naast haar Manni Westerop-Dijkslag (14-11-1923) waar ik mee gesproken heb. Naast Manni haar broer Henk en de andere zus Hendrika (2-10-1920).


Manni moet samen met zus Hendrika, rond 1932-1933 lid geworden zijn van Excelsior.


Harm moest rond 1920 als militair in dienst. Hij werd tamboer maar speelde ook trompet. Hier ligt hij rechts van de trommel.

In 1928 bij de oprichting van Excelsior was hij tamboer-maître en instructeur van de tamboers.

Harm had net als zijn vader en opa de bijnaam van “De Deuze”. Deze bijnaam is ontstaan toen z’n opa een hoedendozenfabriek in Zwolle had. De broer van Harm kennen de oud-Zwollenaren beter als “Burgemeester (Billy) Mooiweer”!

Harm Dijkslag

Harm Dijkslag

Harm dwong door zijn goede manier van leiding geven als tamboer-maître en zijn kunst om de maîtrestok erg hoog op te gooien, veel respect af bij zijn collega’s. Daar zijn mooie anekdotes van bekend. Dhr. Hendriks, die vele jaren lid is geweest van Excelsior vertelde: in Zwolle was een keer het korps van de mariniers te gast. De tamboer-maître van de mariniers werd door Dijkslag een beetje opgefokt. Harm plaagde hem door te vragen waarom hij de maîtrestok niet zo hoog durfde op te gooien. De marinier meteen een tegenvraag van: “en hoe hoog durf jij dat dan wel”? Waarop Dijkslag antwoordde: “als ik onder de Sassenpoort door moet lopen dan gooi ik hem vlak ervoor de lucht in en vang hem aan de andere kant weer op”. Zo’n zelfde soort verhaal kwam mij ter ore toen ik Riekus Schutte, van de muziekvereniging uit Westenholte, aan de telefoon had. Dijkslag zou ook het verhaal verteld hebben dat hij de maîtrestok over het net aangelegde viaduct over de Hoogstraat, van de Rijksweg, kon gooien om hem aan de andere zijde weer op te vangen. Zijn dochter Manni vertelde het verhaal; “als het moet dan gooi ik hem over de Pepperbusse heen en loop ik even om om hem op te vangen”. In ieder geval geven deze verhalen wel aan dat “De Deuze” van sterke verhalen hield maar in de praktijk bleek dat hij inderdaad de maîtrestok erg hoog kon opgooien om hem later weer keurig op te vangen. Een enkele maal ging het mis en dan bleef er soms een behoorlijk deuk achter op de bolle kant van de stok en moest die weer uitgedeukt worden. En daar werd Harm niet vrolijk van. Dijkslag hield de maîtrestok, zoals het volgens hem hoorde, tijdens het marcheren met de punt naar boven zodat de aanwezige franjes naar beneden hingen. Veel tamboer-maîtres deden het net andersom!

Harm DijkslagToen Excelsior tijdens de oorlog in de slaapstand ging was Harm ook één van de leden die het daar niet mee eens was. Hij solliciteerde bij de PTT-Harmonie en werd daar de tamboer-maître.

De foto is in 1941 genomen voor het kantoor van het telefoondistrict Zwolle. Harm ligt voor het korps. Dhr. van Eerten, waar ik de foto van kreeg, staat in het midden voor het vaandel en heeft zichzelf aangeduid met een rood krabbeltje op de pet! Zoals u ziet heeft de PTT een gewoon vaandel opgesteld. Op een latere foto van het korps, zie hieronder, hebben ze op straat wel een mooi vaandel zoals Excelsior dat ook had. Is die pas later aangeschaft maar wel met de oprichtingsdatum van de 20er jaren er op?

Toen na de oorlog in 1947 de fusie tot stand kwam tussen Excelsior en H.M.S. was Harm lid van het bestuur en liep als tamboer-maître nog voorop. Langzaam ontstond er irritatie als de PTT en Excelsior tegelijkertijd een optreden hadden. Harm kon maar bij één vereniging zijn diensten aanbieden. Mijn vader, Herman Dikken, die als directeur van Excelsior verantwoordelijk was, besloot toen om dhr. Kist en Henk Wissink op te leiden als tamboer-maître. Toen die gereed waren om die functie te vervullen werd Harm Dijkslag voor de keus gesteld met welke vereniging hij door wenste te gaan. Hij koos toen voor de PTT.


Harm Dijkslag

Waarschijnlijk eind 40er jaren.

Harm Dijkslag

In 1952 loopt Dijkslag met de PTT op de Melkmarkt.


Harm DijkslagIn de periode dat Harm bij Excelsior was won hij als tamboer-maître bij concoursen verschillende prijzen. Van zijn dochter Manni ontving ik die. Er was geen tamboer-maîtrestok meer in de familie en ze wist ook niet waar die gebleven is. Bij de PTT-harmonie achter gebleven? Ze vertelde nog wel dat de stok eigendom van haar vader was!


De gewonnen medailles bij Excelsior.



In de 50er jaren was Harm ook nog tamboer-maître bij het korps van de padvinders en gaf les aan de tamboers. Zijn dochter had er nog een medaille van. De tekst op de (onderscheiding)medaille: “Nat. Padvindersraad”.



Harm DijkslagHarm DijkslagBekijken we afbeeldingen van Harm in zijn PTT- tijd dan zien wij op zijn uniform verschillende medailles. Bij uitvergroting bleek dat het om de medailles ging die hij met Excelsior gewonnen had! Zo trots als een pauw was hij daar op.

Medailles van Dijkslag: In volgorde van tijd:

2E PR. M.A.C.”TUBANTIA”1931. 21/2cm
1E PRIJS WESTENHOLTE 1935. 21/2cm zilver
1E PR. ‘N. G” UTR:’36
N. CONC. “ONS GENOEGEN”=ZUILEN= 1E PR. “37
N.CONC. “ONS GENOEGEN”ZUILEN 3E PR. “37. 3e? Daarom dat hij die niet op zijn borst droeg?
2E PR. B.V.W. EUPH. 10-7-‚38. 21/2cm. Deze zit 2x in het doosje. Eentje van dochter D(Rika)
GROOT NATIONAAL CONCOURS GEHOUDEN TE RAALTE 1E PRIJS AFD. TAMBOER-MAITRE. 3cm. (Geen datum. Opm; Harm zal daar met Excelsior geweest zijn. Of S.V.A. daar was?? of waren de prijzen uit 1939-40 in de kartonnen doos behaald door mijn vader met Excelsior?)
1928-1938 “EXCELSIOR” 3cm(jubileummedaille)
MAITREWEDSTRIJD ZANDVOORT 2-5-’40 2E PR. 2E AFD. 2cm
Blauw-wit lint: NAT. CONC.ZWOLLE 9-8-’47 1E. PRIJS TAMBOERWEDSTRIJD MAITRE-PRIJS. 3cm
2E Prijs. (verder staat er niets op de kleine zilveren medaille van 11/2 cm)


Harm DijkslagFrappant is dat de 3e prijs die hij gewonnen heeft in 1937 in Zuilen niet door hem gedragen werd! Was die te min? Kon hij die niet waarderen?


Opmerking nadat ik de data van de medailles van S.V.A. (uit de medaillekast van ongeveer 1939) en die van Dijkslag vergeleken heb: De concoursen, 1935 in Westenholte en 1937 in Zuilen zijn zowel door S.V.A. als Excelsior bezocht.
Raalte, waarvan ik de datum in moet schatten op 1939-40, daar zijn ze ook beiden geweest. S.V.A. heeft daar veel prijzen gewonnen. (6 stuks) Maar; in de gegevens over Excelsior en van mijn vader heb ik al aangegeven dat er in 1936-1937 iets aan de hand geweest moet zijn over het dirigentschap van die vereniging. Als mijn vader als dirigent toen al met Excelsior naar concoursen ging en dat tevens deed met S.V.A. kunnen de prijzen die behaald zijn in Raalte van twee verenigingen zijn!

In 1938 was er een concours dat werd georganiseerd door Excelsior. Waarschijnlijk had dat te maken met het 10-jarig jubileum? In ieder geval zijn toen een 5-tal (volgens de gegevens/medailles die in het kastje zaten) 1ste prijzen gewonnen. Opvallend is dat Dijkslag niets in “Zwolle”, 1938, gewonnen heeft.
Gezien het feit dat S.V.A. (Herman Dikken) in 1938 en 1939 heel veel prijzen gewonnen heeft gaat het verhaal dat één van de oud-leden mij vertelde: “Dikken won met S.V.A. meer prijzen dan Voeten met Excelsior!”. Dit doet mij meer in de mening versterken dat er zo rond eind 1936-begin 1937 bij Excelsior een machtstrijd aan de gang geweest moet zijn tussen beide dirigenten. Zoals u al heeft kunnen lezen vertelde de dochter van Dick Voeten mij dat haar vader rond die tijd geen dirigent meer was van Excelsior.

Na de oorlog kreeg Harm, zoals u in het “Levensverhaal” van mijn vader hebt kunnen lezen, de medaille van verdienste voor het verbergen van de instrumenten voor de Duitsers.

Al heel jong (13 jaar), wat in die tijd heel gewoon was, was Harm al begonnen met werken bij de N.V. Vloerzeilenfabriek v.h. Firma De Vogel van Calcar & Co. te Zwolle. De fabriek stond aan de Brakkensteeg. Op 29 april 1958 werkte Harm daar 45 jaar!

Harm DijkslagHarm DijkslagHarm Dijkslag

Harm DijkslagIn de kantine van de fabriek werd hem een medaille uitgereikt en avonds kwam er bij de Lijnbaan 24 een serenade van de PTT-Harmonie.


Nog bij de medailles van Harm: Bronzen Eremedaille van de Orde van Oranje-Nassau (1892-1994). Op de 9mm ronde medaille is op de achterkant rondom de staande leeuw(klein wapen) te lezen “Je maintiendrai” (ik zal handhaven) en op de voorzijde “God zij met ons” met in het midden de gekrulde W van Wilhelmina.


Deze medaille is niet de medaille die Harm op de foto op zijn colbert heeft zitten.

Harm Dijkslag; ja, een bijzonder figuur!



vorigevolgende