Inhoudsopgaveinhoudsopgave


Egbert KoopmanEgbert (Eppe) Koopman: een oom van mij

Egbert is de zoon van Jan Koopman (18-10-1887)en Eibertje van ’t Hof (24-7-1888). Die zijn getrouwd op 15 dec. 1910 te Doornspijk. Zij woonden in Zwolle eerst op de Vechtstraat en daarna in de Herenweg 39. Jan moest, toen de Eerste Wereldoorlog op uitbreken stond, in 1914 onder de wapenen. Bij de strategisch gelegen spoorbrug over de Maas bij Hedel, moest de compagnie de brug bewaken.


Links de “korporaalspost van Hedel” en op de grote foto zijn de kordaat kijkende manschappen te zien. Snorren waren blijkbaar toen erg in de mode.


Egbert Koopman

Egbert Koopman

De linkerfoto is uit 1917. Eibertje (1888) heeft op schoot Jenny (1916) die op 4 jarige leeftijd is overleden!
Rechts op die foto mijn moeder Elisabeth (23-01-1912). Links haar zus Griet (1913) die later getrouwd is met P.P. Knoops en gewoond hebben op de Hoogstraat 166. Elisabeth haar broer Egbert was nog niet geboren.

De foto rechts is genomen toen de ouders van mijn moeder en Egbert in 1930 al op de Herenweg woonden. Het pand en de landerijen zijn in de 60er jaren door de gemeente Zwolle geconfisqueerd om daar woningen op te bouwen! Dat ging zo in die tijd en voor een scheet en drie knikkers werden eigenaren uitgekocht!

Egbert Koopman

Egbert Koopman werkte bij de PTT. Van zijn dochter Bertha mocht ik een aantal foto’s kopiëren waarvan ik enkele hieronder afgebeeld heb. Van Egbert zijn jeugd heb ik geen foto’s.

Op 13 oktober 1938 werd hun dochter Bertha geboren. Gerrigje had een zwakke gezondheid en is later met T.B.C. opgenomen in een sanatorium.

Egbert Koopman Egbert Koopman

Links: Egbert (1917) trouwde in juli 1938 met Gerrigje (Gerre) v d Worp(1916). De familie v.d. Worp woonde in Westenholte “Op de Belten" zoals dat toen heette.
Boven: Egbert. Tweede rechtsboven.
Rechts: Bertha zit in 1940-41 voorop de fiets bij haar vader.

Egbert Koopman

Let eens op het uniform van de officier. Lijkt dat niet heel veel op het uniform dat dirigent Dick Voeten draagt en te zien is in Vaandel bij de eerste foto’s die er na de oprichting van Excelsior zijn gemaakt?


Egbert Koopman Egbert Koopman

Egbert was tijdens de mobilisatie gelegerd in Zwartemeer. Daar schreef hij nog een ansichtkaart naar mijn vader via de “Veltpost”. Van Zwartemeer moet hij nog even in Assen geweest zijn maar toen er problemen kwamen aan de grens met Duitsland werd hij naar Den Oever overgeplaatst.

Egbert is, als lid van Excelsior, met S.V.A. nog in 1941 naar het concours in Amsterdam geweest.
Kort daarna moest Egbert werken in Duitsland. Omdat de PTT toentertijd nog een staatsbedrijf was werden ze vanzelf arbeiders voor een Duitse onderneming. Tijdens de Arbeitseinsatz waren jonge mannen zeer gewild om die te laten werken in de Duitse industrie.

Egbert Koopman

Tijdens een verlof van Egbert is deze foto in 1943 gemaakt samen met Gerre en dochter Bertha.

Egbert Koopman

Duitsland:Egbert in het midden op de achterste rij met een aantal collega’s PTTers.

Egbert Koopman

In 1943-44 toch nog even tijd voor een uitje in Dresden. Egbert zit 2e van links. Op de achtergrond “De Zwinger”.


De Zwinger is een museumcomplex in de Duitse stad Dresden dat werd gebouwd tussen 1710 en 1728. De Zwinger is een goed voorbeeld van de laat-barokke bouwstijl. In de Tweede Wereldoorlog is het gebouw totaal vernietigd; in 1964 is het herbouwd.

Op 26 juni 1944 kwam Egbert in Dresden om het leven. Het zou een bedrijfsongeval geweest zijn!

Opa Koopman is samen met een zwager van Beth, P.P. Knoops, naar Dresden geweest. Er werd verteld dat Egbert in een lorrie had gezeten maar dat die in een bocht, met een te hoge snelheid, er uit was gevlogen! Egbert werd in 1944 in een loden kist naar Zwolle getransporteerd. Opa heeft de kist open laten maken om te controleren of het lichaam wel van zijn zoon was. Egbert is begraven op de begraafplaats in Westenholte.

Egbert Koopman Egbert Koopman


Rechts: Egbert Koopman op 26 jarige leeftijd tijdens zijn laatste verlof!

Egbert Koopman

Omdat Egbert als PTTer in de oorlog overleden was werd zijn naam, samen met 16 andere gesneuvelde Zwolse PTTers, gebeiteld in het monument dat op zaterdag 17 juni 1948 werd geplaatst op een zuil in het oude postkantoor aan de Nieuwe Markt te Zwolle. Het beeldhouwwerk werd gemaakt door W. van Kuilenburg te Utrecht. De hoofddirecteur J.J. Klaassensz hield een kleine toespraak evenals de burgemeester van Zwolle, Jhr. Mr. G.A. Strick van Linschoten. Talrijke hoge PTT-functionarissen en familieleden van de omgekomen PTTers waren bij de plechtigheid aanwezig. Toen het oude postkantoor door woningstichting DeltaWonen aangepast werd is er, mede door toedoen van mijn nicht Bertha Koopman, een nieuw monument gemaakt dat geplaatst werd op de “Begraafplaats Kranenburg”. Bertha mocht het monument samen met een vertegenwoordiger van de PTT op 3 juni 2010 onthullen.

Het gezin Koopman van de Herenweg heeft meerdere tragedies gekend. Zover ik weet hebben ze 10 kinderen gehad waarvan er 6 overleden zijn op (zeer) jonge leeftijd. Een jongere broer van Egbert, Eef (Evert), overleed op de dag dat Egbert in juli 1938 in het huwelijk trad met Gerrigje v/d Worp!

Egbert Koopman

Links: Het gezin heeft altijd gewoond in één van de kleine huisjes aan het eind van de Hoogstraat op nr.224 opzij van de toen net aangelegde Rijksweg. Gerre zit voor het huis. Het talud van de Rijksweg is nog net op de rechterzijde van de foto zichtbaar. Nu zijn de huisjes verdwenen en is er een opslagplaats van Rijkswaterstaat.

Rechts: 1955. Gerrigje met dochter Bertha.

Egbert Koopman

Bertha was zeer sportief en deed regelmatig mee aan wedstrijden op het gebied van schaatsen en gymnastiek!

In de map met foto’s van Bertha zaten er drie die ik gewoon leuk vind om te laten zien. Waarschijnlijk dat mijn tante Gerre die foto’s gekregen heeft na de oorlog want ik vernam van Paul Harmens, beheerder bij het H.C.O. van de stichting ‘40-‘45, dat de foto’s gemaakt waren door de Zwolse fotograaf Eelsingh. Op de eerste foto een bunker die als huisje beschilderd werd om de geallieerden te misleiden. De bunker stond vlak naast de gracht en tegen het huis, Potgietersingel 3, aan. 2e foto:de Burgemeester Van Rooyensingel in de bocht tegenover de Stationsweg. Wat opvalt zijn de paaltjes met prikkeldraad en de witte verfranden op de bomen! Met rode pijl heb ik de locatie aangegeven die foto 3 weergeeft. Een bruggetje, waarvan ik het bestaan nooit geweten heb, in het voetpad vanaf de Potgietersingel richting de Sassenpoort. Opzij van het afvoerwatertje gevlochten teenmatten. Verborg die wand iets? Een mitrailleursnest?


Egbert Koopman Egbert Koopman Egbert Koopman

vorigevolgende