Onderwerpen | Mijn lieveling | Verzamelaarsbomen | Periodes | Mooiste aanwinst | Literatuur en TV | Tentoonstellingen | Opletten


Het blijft maar doorgaan

Na het artikel over Knutselwerk kreeg ik een aantal reacties binnen die te maken hadden met dateringen van kerstversieringen die op verkoopsites staan. De mailers maken zich er meestal wel heel gemakkelijk vanaf want een pagina-adres is er vaak niet bij. Ik moet dan opnieuw een mail sturen met de vraag waar ik iets kan vinden. Sommige snappen niet dat het mij veel tijd kost om dan op zo’n verkoopsite iets te vinden. Normaal gesproken kijk ik eigenlijk nooit op de verkoopsites omdat ik geen behoefte heb om nog iets aan te kopen want mijn collectie is groot genoeg en ik mij meer bezig houd met onderzoeken. Maar als ik dan toch op die sites kom erger ik mij ook aan al die advertenties waar heel gemakkelijk oud of antiek voor de versiering geplaatst wordt. Zelfs afbeeldingen uit mijn boeken worden onder het te verkopen object gelegd en daar wordt dan naar verwezen! Jammer genoeg blijkt dan dat de afbeelding uit mijn boeken niet overeenkomt met wat de verkoper wil verkopen maar hij of zij geeft dan wel die datering van mij aan! Het blijkt dat dit fenomeen niet uit te roeien is. Zodra er veel geld geboden wordt door onwetende of beginnende liefhebbers zal een verkopende partij stevig in de schoenen moeten staan om zijn advertentie aan te passen en/of om sorry te “zeggen”! Toch kan ik de verkopende partij niet altijd de schuld geven want velen van hen zijn echt niet op de hoogte of ze een recente of een versiering van 20 jaar oud verkopen. Oud is voor hun oud als er stof op ligt. De kennis ontbreekt maar die kennis moet wel aanwezig zijn bij personen die zich verzamelaars van antieke of oude versiering noemen.

Opnieuw wil ik een voorbeeld aanhalen van een vraagstelling en mijn reactie daarop.

advertentie Markplaats

Ik ontving op 3 november een mail met de volgende tekst: “Hallo Egbert, ik heb een vraag aan je. Ik heb van mijn moeder denk ik heel oude kerstballen met o.a. gezichtjes gekregen en op marktplaats gezet.
Heb je enig idee of het echt iets bijzonders is en wat het precies is? Ik weet dat zij ze in Oost-Duitsland heeft gekocht ooit. Zou jij er eens naar willen kijken? De advertentienummers zijn 863127094 en 863127926 en ik heb er nog een met 9 diverse kersboomversiering. Ik krijg zoveel reakties dat ik eigenlijk niet weet of wat ik moet doen. Misschien kan jij me verder wegwijs maken. Met vriendelijke groet Manoe”
. (Ik laat zoals altijd de achternaam weg omdat ik privacy probeer te respecteren.) De mail stuurster was mij niet bekend.
5 minuten later ontving ik van haar een mail met alleen een aantal foto’s. De versieringen daarop kwamen mij bekend voor. Verzamelaarsters Elly en Antoinette hadden mij kort hiervoor ook foto’s gezonden, maar er niet bij vermeld dat die versiering op Marktplaats te koop werd aangeboden. Zij vroegen aan mij of het om oude versiering ging. Ik schreef hun terug dat het niet het geval was. Ik werd nieuwsgierig en omdat Manoe mij de nummers van de advertenties gegeven had ben ik gaan kijken.

advertentie Markplaats

Ik zag dat er al veel geld geboden was voor de versiering maar ik constateerde ook dat Manoe kopteksten gebruikt had van “Antiek” en “Heel oude”. Komt het bij u ook niet vreemd over dat zij mij een mail heeft gezonden terwijl zij de advertenties op die manier al op Marktplaats had gezet? Ze weet niets van antieke of oude kerstversiering maar gebruikt wel die termen. (Het lijkt de Kringloop wel!) Dan wordt er flink geboden op de versiering, zij schrikt daarvan en gaat dan pas informatie zoeken op internet en komt dan terecht bij mij. Ik mag dan mijn mening geven. Zoals ik hierboven al aangeef moet iemand die zichzelf verzamelaar noemt van antieke of oude versiering ook de benodigde kennis hebben. Zoveel bieden voor bijna splinternieuwe productie lijkt mij niet juist. Je kunt ze beter kopen bij de firma’s die ik in verschillende artikelen op deze site benoem. Ben je veel goedkoper uit.

kerstversieringVoor de duidelijkheid heb ik hier nog eens de foto’s geplaatst die ik toegezonden kreeg van Manoe en verder nog mijn mailwisseling.

Mijn antwoord aan Manoe: "Ben er heel kort over. De versiering heeft niets met oud te maken. Zijn allemaal namaakproducten en uit de jongste periode. Groet Egbert"

Kreeg van haar als antwoord: "Hallo Egbert, dus ze zijn niet echt oud? Wanneer was die jongste periode? Hebben ze dan ook geen waarde denk je? Mvg Manoe". Ik weer: "Jongste periode kun je op mijn site lezen maar is vanaf de 70er jaren. En waarde is wat de gek er voor over heeft".

Ik kreeg van haar niet direct meer een reactie en dus twee dagen later naar haar toegezonden: "Manoe, ik heb je advertenties bekeken en ik heb er grote moeite mee dat je ze nog steeds als “heel Oud en Antiek” aan blijft bieden. Verander je je tekst niet dan zal ik zo spoedig mogelijk op mijn site daar aandacht aan besteden om de kopers, die denken dat het om oude of antieke versiering gaat, te behoeden voor een miskoop" ...


kerstversieringkerstversieringkerstversiering

Ik heb niets meer van haar vernomen maar op 9 november dacht ik “laat ik eens gaan kijken of de advertentie er nog op staat en wat er nu al geboden is”. De advertentie was verdwenen. Ik weet dus niet of de objecten door iemand aangekocht zijn of dat Manoe de advertentie van Marktplaats verwijderd heeft. Weet u misschien iets? Manoe als je dit leest, maar dat geldt ook voor anderen: laat mij, die veel tijd in dit soort zaken steekt, fatsoenlijk weten wat het vervolgtraject is geweest. Kleine moeite toch?

Beste mensen: als je iets te melden hebt kopieer het pagina-adres of het advertentienummer zodat ik het sneller kan vinden.

Groet, Egbert.

Ik had bovenstaande naar mijn technische man gezonden maar voordat het geplaatst kon worden ontving ik op 12 november een (hot)mail van Saskia. De mail was afkomstig vanaf mijn site dus die had ze bezocht. Dat even in uw achterhoofd houden.

hey,
een vraagje
ik heb twee oude kersbollen van mijn moemoe
maar zijn het echt wel oude, of namaak?
ik ken er niets van.
ik dacht, kan u mij helpen. in bijlage een foto.
ze lijken precies geverfd
op het ene bolletje staat een tafereel van roodkapje, swel leuk
mvg saskia


kerstversieringkerstversiering


Ik weet niet of Saskia een buitenlandse is gezien het taalgebruik. Maar uit haar tekst kon ik wel opmaken dat ze het over 2 oude kerstballen heeft van haar moeder maar dat zij twijfelt of het oude zijn of dat het namaak is. Ze geeft ook aan dat ze er niets van weet. U begrijpt dat ik een mail terug gezonden heb maar daar was weer haar antwoord op etc. Ik ben netjes gebleven maar had wel de neiging om dat eens niet te doen. Ik heb de letterlijke mailwisseling onder elkaar gezet. Mijn antwoorden in schuinschrift.

Dag Saskia,
Het spijt mij maar het is namaakproductie.
Groet, Egbert.


oeij, dus das jaren 80 ofzo dan?

Ze worden nu nog gemaakt. Op mijn site staan in de verschillende artikelen site adressen van firma’s die ze maken.

ahzooo en hoe ziet ge da dat da nep is?

Waarom vraag je mij om informatie? Omdat ik kennis van zaken heb toch?

uiteraard ;-)
uit interesse
ik verzamel eigenlijk ajeko's en ik vond deze bij men moemoe, ze zal ze dan nieuw gekocht hebben he, oude mensen kunnen ook nieuwe dingen kopen, ik zeg da zelf altijd, ma ik ben er nu zelf ingetrapt
dus ik zou keigraag willen weten hoe ge ziet dat een kerstbol echt van voor de jaren 50 a 60 is
de kerstbollen daarachter zijn in mijn ogen PRUL ;-)
dan zal ik het ma houden bij het verzamelen van ajeko, daar ben ik zeker van dat het oud is
ik snap ni hoe ge da zie he
dees is volges mij ook allemaal vrij recent, klopt da?
(Saskia verwees mij naar een advertentie op Marktplaats met nr. 67987153.)
hoe ziet ge dat het dan is van voor 1960?
aan de ijzeren hoedjes?

Even een opmerking: hierboven heb ik in het vet aangegeven waar ik moeite mee heb. Eerst heeft Saskia het er over dat twee kerstbollen van haar moemoe zijn en later geeft ze aan “ma ik ben er nu zelf ingetrapt”!!! Wat geeft ze nu aan? Heeft haar moeder versiering gekocht waarvan Saskia dacht dat het om oude versiering ging of heeft Saskia zelf die versiering gekocht en is ze daar in getrapt? Wel blijkt uit haar teksten dat Saskia totaal niet weet dat de namaakproductie snel te herkennen is. In mijn artikelen wijs ik op de roestige dopjes en waar de artikelen te koop worden aangeboden. Vaak ook te herkennen aan de kleur en de gebruikte verfsoorten etc. (zie ook mijn deel I). Dat Saskia die teksten op mijn site niet kan vinden verbaast mij echter.
Maar als nu blijkt dat Saskia een kulverhaal zit te vertellen over haar moeder maar dat zij waarschijnlijk zelf een miskoop heeft gedaan? Manoe, kom daar dan direct voor uit en val mij niet lastig. Een AJEKO-verzamelaarster? Waarschijnlijk dus een Belgische Saskia?

advertentie Markplaats

Ik heb de link, die Saskia stuurde en waarvan zij niet weet of de versiering oud is, naar Marktplaats aangeklikt. De advertentie was van een zekere Joke uit Beverwijk die de tekst “4 oude antieke kerstballen” als koptekst gebruikt had. Twee versieringen wil ik u even laten zien. Bij de bloem op knijper moet u eens naar het plaatje in de knijper kijken en de glitter op de bloem. De ouderdom is niet meer dan de aanbiedingen die de Intratuin heeft gehad. De andere bal heeft daar ook gelegen. Blijkbaar kan Saskia niets onderscheiden van nieuw of echt oud maar we zijn er nog niet want de mailwisseling ging nog door:

Ik antwoordde haar: Misschien verstandig om mijn boeken eens te kopen en de artikelen op mijn site te lezen.

Twee minuten later antwoordde ze: ik heb uw website bekeken maar nergens gevonden van hoe ge ziet wat oud en niet oud is. welke boeken heb je te koop en wat kosten ze dan aub? dank je saskia

IK HEB JE NU BIJ ELKAAR GELOOF IK EEN 8 TAL MAILS (opm. bleken er 5 te zijn)GEZONDEN EN ONDER ELKE MAIL STAAT MIJN SITE ADRES WAAR OP DE BEGINPAGINA DE VERSCHILLENDE BOEKEN ZIJN AFGEBEELD.

Daarna niets meer van haar vernomen.

Beste verzamelaars. Ik begrijp dat u niet altijd op deze teksten zit te wachten maar ik wil u op de hoogte houden wat er zoal in mijn mailbox terecht komt. Als mijn mening gevraagd wordt en ik vind dat iets terecht op de site geplaatst kan worden deed ik dat altijd met plezier. Ik ging er vanuit dat een waarschuwing aan onwetende op zijn plaats was maar ik hoop wel dat u begrijpt dat ik niet op dit soort mails zit te wachten. Een Saskia die voordat zij mij een mail gezonden had nooit op mijn site iets gelezen heeft! Bereid is om zonder kennis van zaken aankopen te doen? Of wil zij iets gaan verkopen en mij daarom om mijn mening heeft gevraagd? Op mijn homepagina is geweest en niet ziet dat daar boeken te koop aangeboden worden! Ik noem dat niet alleen naïviteit maar gewoon domheid!

Toen ik op Marktplaats was heb ik eens gekeken bij de vele tientallen advertenties die betrekking hadden op versiering. Het viel mij op dat bij advertenties waar versiering aangeboden werd uit de jongste periode er ontelbaar vaak als koptekst te zien was “antiek” of ”(heel) oude versiering”. Zoals de kop van dit artikel al aangeeft “Het blijft maar doorgaan” heb ik besloten om de rubriek “OPLETTEN” te sluiten. Het is ondoenlijk om al die verkeerd beoordeelde aanbiedingen te vermelden. Aanvulling op dit artikel zal nog geplaatst worden.