Onderwerpen | Mijn lieveling | Verzamelaarsbomen | Periodes | Mooiste aanwinst | Literatuur en TV | Tentoonstellingen | Opletten


Nostalgischer BaumschmuckOPGELET: Knutselwerk

Dat de rubriek OPLETTEN regelmatig bezocht wordt door verzamelaars blijkt weer eens.

In het artikel Hakenkruizen heb ik aan het eind enkele adressen weergegeven van firma’s die zich bezig houden met de verkoop van “nostalgische” kerstboomversiering. Een verzamelaar las dit en gaf zijn mening maar deed ook een melding dat kerstboomversiering aangeprezen wordt als antiek of als oud terwijl het nieuw gemaakt is maar dan met oude materialen. Ondanks zijn contact met de verkopers staan de advertenties en teksten, op het moment dat ik dit artikel schrijf, nog op Marktplaats. Maar toch heb ik een paar print-sreens gemaakt omdat als de advertenties verdwenen zijn ook het gegeven over de namaakproductie en de maker/handelaren verdwenen zijn. En dat willen wij toch niet?

Onderstaande mail ontving ik van Sander.

Beste Egbert,
Nostalgischer 
Baumschmuck
met veel interesse en soms afgrijzen heb ik de recente artikelen op je website gelezen, waarvoor hartelijk dank. Afgrijzen omdat maar weer eens duidelijk werd hoe bepaalde lieden de boel proberen te bedonderen. Vooral het feit dat Käthe Wohlfahrt, die een imperium bezit waarin jaarlijks miljoenen omgaan, het nodig vindt om "Nostalgischer Baumschmuck" te verkopen met nep beroestte dopjes heeft me diep geraakt.
Vandaag trof ik op marktplaats diverse advertenties aan van een aanbieder, een zekere Jan uit Rotterdam, die onder de naam Victorian Treasures, zogenaamd oude kerstversiering aanbied die recent door hem zelf is vervaardigd. Hoewel hij dit laatste min of meer toegeeft aangezien de versiering op de achterzijde deels zijn initiaal, een 'A' draagt, weigert hij deze versiering als nieuw te betitelen en moet je dit door tussen de regels door te lezen maar begrijpen. Ook werkt hij op deze manier mee aan het verspreiden van vervalsingen door lieden die nog minder scrupules hebben en er niet bij vermelden "vervaardigd uit oude materialen". Wat het gecompliceerder maakt is dat deze versieringen vervaardigd zijn met behulp van oude materialen en voor de beginnende en wellicht gevorderde verzamelaar niet of moeilijk van echt te onderscheiden zijn. Toen ik hem vanmorgen schreef dat deze versieringen niet als oud verkocht mochten worden kreeg ik natuurlijk de wind van voren en een heel verhaal over dat hij contacten had in Duitsland en daar met behulp van bevriende handelaren oude materialen (lametta, poezieplaatjes etc.) opkocht en daarvan versiering maakte om de verzamelaar "eens iets anders aan te kunnen bieden"!

De betreffende versieringen worden voorzien van een enorm bloemrijke en uitgebreide omschrijving, die quasi geleerd aan moet doen, voor forse prijzen aangeboden op marktplaats (voorbeeld 1).

Nostalgischer BaumschmuckNostalgischer BaumschmuckVermoedelijk maakt hij ook gebruik van wederverkopers, sterk verwant materiaal werd recent op marktplaats aangeboden door een Brocantewinkel, Majabrocanterie uit Papendrecht (voorbeeld 2).

Vriendelijk het verzoek deze zaken op je website te verspreiden, zodat we in ieder geval andere verzamelaars op de hoogte kunnen brengen.

Bvd, Sander


Ik ben blij met deze reactie want daar hebben wij, als verzamelaars van antiek- of oudeversiering, toch baat bij?

Het eerste voorbeeld verwijst naar een advertentie van een persoon uit Rotterdam. Een handige knutselaar die op het internet zijn materialen koopt en die dan gebruikt om daarmee kerstversiering te maken. Dat is zijn goed recht maar om dan die versiering aan te prijzen, letterlijk!, als zijnde: “Antieke en Oude” en verder als “Oude Kerstversiering Engel Christmas Ornament Millinery” gaat mij iets te ver. Ik vind dit een soort van oplichting waar ik niet vrolijk van word. De Rotterdammer, die al bijna 7 jaar actief is op Marktplaats, heeft onder zijn alias “Victorian Treasures” een link die verwijst naar meerdere voorwerpen. Hieronder zijn letterlijke tekst als beschrijving van de versiering zoals die op Marktplaats te lezen was.

Kenmerken
Conditie: Gebruikt

Beschrijving
Mooi christmas ornament gemaakt van bijzondere en zeer zeldzame Blauw-zilver & Wit Chenille tinsel afkomstig uit Duitsland {ongebruikt uit oude voorraad} Het witte chenille kan mogelijk wat vuile plekjes hebben van de oude opslag in Duitsland!
Periode 1930-1940.
Antiek blauwgrijs engeltje met achter het hoofdje antieke zilveren metallic stof afkomstig uit Frankrijk, rechterzijde oude millinery uit Duitsland met 2 glasballetjes omkleed met celluloid & bladeren met rose-blauwe kleurtjes erop & 3 witte oude millinery sneeuwballetjes afkomstig Japan 1940.
Het lichtblauwe crepepapier waar het is mee omwikkeld komt van oude millinery 1930 Duitsland.
Metaaldraad ook afkomstig van oude millinery 1930.
Achterzijde: Antiek papier bewerkt met oud zilvergrijs poeder Duitsland 1930 & 3 oude zilverkleurige Dresden sterretjes, Merk: Antieke zilverkleurige letter A Dresden papmache rond 1900. (van A Victorian Treasure en mijn initiaal)
Maat: Breedte 7 cm & Lengte 12 cm. Vasteprijs 52,50 Verz+risico koper.”


Nostalgischer Baumschmuck

De voorwerpen op de afbeeldingen hierboven en hiernaast worden door de Rotterdammer te koop aangeboden als “Antiek en Oude versiering”. Schandalig!!

Nostalgischer Baumschmuck

Nostalgischer BaumschmuckNostalgischer Baumschmuck

In het tweede voorbeeld een advertentie van “Majabrocanterie” die als kop heeft “Antieke Kerstversiering Victoriaans”. Voor de vaste prijs van € 25,00 kun je een zogenaamde komeet van glasfiber kopen met daarop gemonteerd materialen die via het internet aangekocht zijn. Niks geen antieke kerstboomversiering maar gewoon knutselwerk. In haar beschrijving geeft zij wel aan dat het om “Ornament gemaakt van oude materialen” gaat. Het lijkt mij dat die Maja uit Papendrecht een connectie heeft met de persoon uit Rotterdam gezien de voorwerpen en teksten. Ook het poppetje, maar dat geeft zij wel aan in de kop van de advertentie, is gemaakt van materiaal dat op het internet gekocht is. Voor de vaste prijs van €52,50 bent u de eigenaar! Maja heeft nog andere voorwerpen in de aanbieding maar dan vervalt zij weer in haar aanduiding van antiek en oud waar dat niet van toepassing mag zijn. Verder wil ik er nog op wijzen dat de datering van de materialen, waarvan de verkopers gebruik maken, in mijn ogen erg discutabel is.

Ik neem aan dat u nu genoeg gewaarschuwd bent als u deze voorwerpen aangeboden krijgt.

Sander bedankt voor je opmerkzaamheid.


REACTIES

Wat staat je te wachten als je in teksten op de site feiten vermeldt die niet goed gelezen worden door de personen waar het om gaat; je krijgt dan in toegestuurde mails van die personen veel niet onderbouwde opmerkingen over je heen maar ook bedreigingen!!! En dan druk ik mij netjes uit!

Zoals hierboven in de tekst vermeld is, gaat het om het AANBIEDEN van de producten. Een koptekst die boven hun advertenties staat is voor Sander, maar ook voor mij en andere verzamelaars van ANTIEK en OUDE kerstversiering, misleidend. Sander legt in zijn tekst uit waarom het gaat en gebruikt het woordje “vermoedelijk” omdat hij, maar ik ook, de overeenkomst van materialen, prijs, maar vooral ook de bij hun advertenties geplaatste tekst, opmerkelijk vindt. Door die vele overeenkomsten wordt een connectie tussen beide verkopers vermoed. Niet meer en niet minder!

In de naar mij toegezonden mails van de aanbieders zijn zij verontwaardigd dat ik hun beticht van allerlei zaken. (Zaken die in de tekst niet terug te vinden zijn!! Gezien de opmerkingen/ bedreigingen van de adverteerders hebben zij de tekst op deze pagina niet goed gelezen of interpreteren ze de tekst onjuist. Suggestief is maar hoe je het bekijkt en of je lange tenen hebt.
Toen ik op hun vele mails een antwoord gaf dat ik een nuance in de tekst aan zal brengen was Majabrocanterie wat milder in haar antwoord en gaf aan dat zij de advertentie al van Marktplaats verwijderd had.
Maja schreef nog dat zij niet, met op het internet gekochte oude materialen, geplakt had en dat zij totaal geen bedoeling heeft om de boel op te lichten maar dat zij zelf, door op het internet het voorwerp gekocht te hebben, opgelicht zou zijn! De tekst van Maja heeft zij overgenomen van een Duitse adverteerder!!
De uitleg van Maja naar mij toe geeft aan dat zij ter goeder trouw is geweest. Ik wens Majabrocanterie goede zaken toe en hoop dat haar kennis op het gebied van herkennen van Antieke of Oude kerstversiering toe zal nemen. Van haar vernam ik nog dat Berry aangeboden had om haar daarbij te helpen. Een goede zaak.

De Jan van Victorian Treasure blijkt een vrouw te zijn die het maken van de genoemde versierselen als hobby heeft. In de tekst hierboven schrijf ik: “Dat is zijn goed recht maar om dan die versiering aan te prijzen, letterlijk!, als zijnde: “Antieke en Oude” en verder als “Oude Kerstversiering Engel Christmas Ornament Millinery” gaat mij iets te ver.” Daar blijf ik bij en vind aan die tekst niets mis. Een klein stukje tekst uit haar vele mails wil ik u echter niet onthouden: "Veel succes met uw pure laster site!!! Ik had toch wel het idee dat u wat professioneler zou zijn,dan iemand zo maar gaan te beschuldigen, maar uw site is totaal geen originele site waar mensen wat aan hebben,omdat er totale onzin wordt verteld aan de mensen (PURE SPROOKJES)! Ik moest gewoon heel erg lachen toen ik die totale onzin van u en Sander las over handelen en mijn man en andere onwaarheden over quasi geleerdheid!". In latere mails dreigt ze zelfs met aangifte te doen bij de politie wegens laster!!!

Niet alleen uit de geciteerde tekst van haar maar ook uit haar andere naar mij toe verstuurde teksten met scheldkanonnades etc. is mijns inziens duidelijk te merken dat het om een gefrustreerde persoon gaat. Zij is terecht gewezen op haar eigen teksten zoals ik die hierboven vermeld heb. Alleen heeft zij dat nog steeds niet in de gaten. Ze bedankt mij nog wel dat ik voor haar reclame maak door de afbeeldingen van haar “knutselwerk” op mijn site te plaatsen!! Tja, het is maar hoe je dat ziet. Ik denk namelijk niet dat veel liefhebbers van Antieke of Oude versiering haar klanten zullen worden.

Over de materialen die gebruikt worden op artikelen die ik op deze site regelmatig bekritiseer nog het volgende: ik heb al eens aangegeven dat op het internet veelvuldig handel wordt bedreven met materialen die van zolders komen en waarvan de verkopers beweren dat het van een bepaalde leeftijd is. Niet iedereen kan oude materialen beoordelen, maar je gaat er vanuit dat de verkoper er verstand van heeft. In de tijd toen het Oostblok nog communistisch was en ik daar kennis opgedaan heb hoe kerstversiering gemaakt werd en welke materialen er van vader op zoon gebruikt werden, ben ik veel wijzer geworden. Ik kan mij dan ook een ervaringsdeskundige noemen. Ook wil ik benadrukken dat door mijn onderzoeken en het schrijven van boeken de hobby van het verzamelen van Antieke en Oude kerstversiering, duizenden verzamelaars heeft voortgebracht. Om die verzamelaars te beschermen tegen lieden die misbruik willen maken van de goedgelovigheid van die personen heb ik menigmaal mijn nek uitgestoken door zoals hierboven, dat aan de kaak te stellen. Ik zal dat blijven doen en bedreigingen werken dus bij mij averechts. Ziet u dus zaken waarvan u denkt “hé, dat klopt niet” laat het weten en stuur mij de adressen, afbeeldingen etc.

Alvast bedankt.
Egbert Dikken