Onderwerpen | Mijn lieveling | Verzamelaarsbomen | Periodes | Mooiste aanwinst | Literatuur en TV | Tentoonstellingen | Opletten

Een generaal in ruste

Al vele malen heb ik in het verleden een waarschuwing doen uitgaan van; “Verzamelaars opletten want er is veel namaak in de handel”. Namaak die als “Antieke kerstbal” of als “Oude Kerstversiering” voor veel geld aangeboden/verkocht wordt, op internetsites (ook Nederlandse webwinkels) aan argeloze (beginnende) verzamelaars. Als je de tekst bij een aangeboden versiering leest dan springen je regelmatig de tranen in de ogen. Zoveel onkunde verwacht je niet van een verkopende partij. Vooral als je weet dat zij je boeken aangeschaft hebben. Blijkbaar is geld verdienen belangrijker dan eerlijk zaken doen.

Waarschijnlijk lezen verzamelaars mijn waarschuwingen niet want nog steeds krijg ik mails binnen met de vraag of iets echt oud is terwijl de aankoop al gedaan is. De meegezonden foto moet dan uitsluitsel geven! Hierbij wil ik meteen opmerken dat ook ik niet altijd vanaf een foto een goede beoordeling kan geven maar in de meeste gevallen kan ik dat wel. Als mij dat lukt waarom kunt u dat dan niet? Neem zelf eens de moeite om op internet te zoeken naar firma’s die kerstversiering aanbieden zodat u zich op de hoogte kunt stellen wat die firma’s vandaag de dag allemaal produceren en in de verkoop hebben.

Lees ook mijn deel 1 nog eens goed door want daarin is duidelijk aangegeven welke materialen er gebruikt werden in het verleden om kerstversiering te maken. In het komende jaar zal ik proberen om enkele artikelen, die eerder op de site gestaan hebben en over namaak etc. gingen, wat aan te passen en opnieuw te plaatsen. Jammer dat mijn technische man en ik zoveel tijd moeten stoppen in dit soort teksten want ik wil die tijd liever gebruiken om extra onderzoek te doen over de geschiedenis van de kerstbal en ik zou graag mijn deel 3 afmaken. Maar onderstaande waarschuwing wil ik u niet onthouden.

Bij o.a. Mooiste aanwinst 2011 heb ik een paar versieringen geplaatst die niets met oude kerstversiering te maken hebben. Bij de datering daarvan heb ik mij bewust op de vlakte gehouden om eens te kijken of er bij de vele duizenden bezoekers van mijn site eens een lichtje ging branden. Om eerlijk te zijn: op een enkele na tast iedereen denk ik in het duister! Is er zo weinig kennis onder de bezoekers? Of neemt u alles voor zoete koek aan? Gaat u er van uit dat een ander wel de moeite neemt om een reactie te doen? Jammer, want de enkelen die wel de moeite nemen stoppen daar tijd in waar u weer voordelen uit kunt halen. Samen zijn we sterk om eens ten strijde te trekken tegen de misleiding op het gebied van het aanbieden van kerstversiering die vandaag de dag nog gemaakt wordt maar als Antiek of Oude versiering aan de man/vrouw wordt gebracht.

In december 2011 ontving ik van Mieke een mail waarin te lezen was:

Hallo Egbert,

Ik ben in het bezit gekomen een volgens mij zeer oude kerstbal. Ik stuur je hierbij de foto. Via internet heb ik de persoon die op de kerstbal staat opgezocht, omdat hij de Franse vlag op zijn borst heeft kwam ik (volgens mij) uit bij opperbevelhebber Joffre uit het Franse leger Eerste Wereldoorlog. Verder weet ik niets over de herkomst of zo. In je boekjes kan ik niets vinden over Franse kerstversiering. Weet jij toevallig of deze kerstbal dan ook uit Duitsland komt? De kerstbal is 9 cm hoog. Je mag wat mij betreft de foto op je site plaatsen. Ik zou het leuk vinden om iets te horen, hoewel je het nu natuurlijk wel heel druk hebt in deze kersttijd.

Groetjes Mieke


De meegezonden foto is hier afgebeeld.

In mijn antwoord en op de site bij Mooiste aanwinst 2011 heb ik mij op de vlakte gehouden want als ik namelijk direct gereageerd had door te schrijven dat de versiering helemaal niet oud is ontneem ik andere verzamelaars de moeite om een reactie te doen. Reacties van andere verzamelaars?

Van Berry ontving ik een mooie reactie:

Hoi Egbert,
Ik kan je geruststellen deze is zwaar nep. Heb je wel eens een Franse generaal gezien met een IJzeren kruis op zijn borst gespeld? Dit is Generaal Bismarck en heeft dus niks met die Franse opperbevelhebber te maken ware het niet dat ze waarschijnlijk tegen elkaar hebben gevochten in 14/18. Dat Franse vlaggetje zal als onderscheiding gezien moeten worden omdat hij in Frankrijk gevochten heeft en toen waarschijnlijk eerst won. En wat betreft het boek over Franse kerstversiering!!! die zit nog in de pen haahaahaaahaahahaahahaha 2022 ongeveer denk ik hahaahaaha. Ja, hij komt uit Duitsland en wordt daar bewust voor deze mevrouw gemaakt :) zodat zij hem koopt en er dus intrapt.


Kijk, dat is nog eens iemand die nadenkt over wat een kerstbal uitbeeldt. Vooral de opmerking over dat IJzeren kruis is goed gezien. In vorige artikelen gaf ik aan dat namaak meestal opvalt doordat een aantal elementen van de versiering niet met elkaar overeenkomt. Daar bedoel ik mee dat uitbeelding, gebruik van kleurmiddelen en ophangdopje uit een zelfde tijd moeten komen. Dopjes, daarover zijn wij het wel met elkaar eens, kunnen verwisseld worden. Het valt echter wel op dat bij veel versiering, die als Antiek of Oud aangeboden wordt, er nooit een oud dopje op zit! Dus is het noodzaak om veel te bekijken en vergelijkingen te doen. Jammer is wel dat handelaren dopjes verwisselen en dan durven te zeggen: “maar beste koper, er zit toch een oud dopje op?”

Om terug te komen op de behandelde kerstbal wil ik even kort vermelden dat Mieke zelf op het internet wat aan het zoeken is geweest maar geen verdere informatie over die kerstbal kon vinden. Wel heeft zij contact gezocht met het Weihnachtsmuseum in Rothenburg. Daar kreeg zij o.a. als antwoord dat waarschijnlijk de kerstbal fout was maar de conservatrice wist dat niet zeker! Ze adviseerde om de kerstbal in een Nationaal Museum van Nederland op de verfsoort te laten onderzoeken en als er een uitslag was wilde zij dat graag weten!
In het antwoord van Frau Hoeptner was tekst meegezonden over verschillende ‘Generaals’ met snorren en een afbeelding die hiernaast te zien is. Met zekerheid wist zij niet te vermelden of de door Mieke gezonden afbeelding iets met Wilhelm 1 of 2 te maken had maar Paul von Hindenburg was ook mogelijk.

Toen ik vele jaren geleden weer eens in het Weihnachtsmuseum was heb ik de conservatrice, Frau Hoeptner, gesproken. Wij hebben het over verschillende zaken gehad o.a. over de wereld van NAMAAK en dat die als Antiek of Oud aangeboden worden. Ik kreeg toen de indruk dat zij van die materie weinig afwist. In het museum is nu een vitrine geplaatst waar NAMAAK te zien is. Ga gerust eens in Rothenburg kijken.

Nu wil ik graag de oplossing aandragen. Al jaren is op internet de site Nostalgie - Christbaumschmuck te bekijken. Ik laat u één afbeelding van die site zien en de gevolgtrekking laat ik aan u zelf over.

Op deze afbeelding zijn een aantal versieringen te zien die nostalgische vormen hebben maar net uit de fabriek komen. Op de Duitse E-bay durft de verkoopster er zelfs “Sehr Alte” bij te zetten! Maar kijkt u zelf eens op die site misschien staat er wel versiering bij waarvan u dacht dat het oud was!

Ook al jaren is de versiering te koop waar Mieke een afbeelding van toegezonden kreeg door Frau Hoeptner. Zij was er van overtuigd dat het namaak was. Daar heeft ze volkomen gelijk in want de versiering is in verschillende uitvoeringen bekend. In 2006 heb ik met de Belgische verzamelaarster Thelma over deze namaak verschillende mailcontacten gehad.

Hier twee verschillende uitvoeringen. De linker is uit de jongste periode terwijl de rechter wat ouder is gezien het dopje waarop East-Germany te lezen is. Dus beste verzamelaars een kerstbal die van oorsprong uit de periode rond de 1e wereldoorlog komt is in verschillende periodes weer in productie gekomen.