Inhoudsopgaveinhoudsopgave


huis Derk DikkenDerk Dikken

In de hoek waar de doorgang te zien is heeft het huis Hoogstraat nr. 150 gestaan. In dat huis woonde toen Derk Dikken (06-09-1883 Zwolle) met z’n vrouw Wubbigje Giena Prinsen (03-10-1883 Blokzijl). Na hun trouwen in 20-06-1907 zijn ze daar komen wonen en tot hun overlijden in 1963 en 1960 was dat hun thuis.


Derk DikkenWubbigje Giena PrinsenWeldra sloten zij zich aan bij het Leger des Heils waar zij ook hun verdere leven lid van bleven. De afbeeldingen zijn van rond 1910.

Van hun jeugd en de periode net na hun trouwen is mij weinig bekend.

Koningin WilhelminaDoor een toeval kwam ik op de site oorloginblik.nl en bekeek daar een filmpje wat gemaakt was toen Koningin Wilhelmina met Prins Hendrik in mei 1921 een bezoek brachten aan Zwolle en NW- Overijssel. Ze bleven drie dagen in Zwolle logeren en van daaruit bezochten zij o.a. Giethoorn. Er was in Zwolle een optocht georganiseerd en het paar bekeek deze vanaf het bordes van het oude provinciehuis aan de Kerkstraat waar nu de Kerkveste staat. Hele leuke beelden van de muziekkorpsen Thomas a Kempis en David. Maar mijn opa zag ik niet. Toen ik in de optocht wagens voorbij zag komen met daarop in het wit geklede mensen begon bij mij een lampje te branden. Had ik niet ergens in de fotogalerij van mijn opa een foto waar hij opstaat met zo’n soort wagen en met in het wit geklede vrouwen en waarvan niemand wist wat het voorstelde? Gezocht en gevonden en de foto ziet u hiernaast. Opnieuw het filmpje bekeken en ja hoor, mijn opa, met stip, met die wagen kwam na 17 minuten in beeld zoals u zult zien.



video Koninging Wilhelmina muziekkorps

De BazuinIn die tijd moet mijn opa in zijn vrije tijd al bezig zijn geweest als muzikant bij verschillende verenigingen.
Volgens familieleden was hij bij David, De Bazuin en bij het Zwols Stedelijk Orkest. Bij het Leger des Heils heeft hij nog in het staforkest gezeten maar juiste datums ontbreken.

Op de achterzijde van de foto van De Bazuin staan verschillende namen geschreven:
Burger, D. Carste, Dikken, V. Tul, J. Keulen, Blom, Eekhoorn, Koopman, Duzijn, W. Dijk en Welsel?

Bij de detailafbeelding staat Derk in het midden voor het vaandel van de Bazuin die op 21 november 1927 werd opgericht. Derk bespeelde daar waarschijnlijk de Bugel. Dat is familie van de Saxhoorn.


Derk DikkenDerk Dikken1926-27 Derk aan het wandelen met zijn jongste zoon Jan en dochter Coba



Derk was bruggenbouwer en werkte als schipper/voorman voor de Heidemaatschappij. Afbeeldingen zijn van plusminus 1930.

De oprichting van Excelsior was een feit en Derk en zijn oudste zoon Herman ontfermden zich over het jeugdkorps waar Teunis ook deel vanuit ging maken. Derk was tevens instructeur van de hoornblazers.

Derk Dikken


Derk DikkenDerk DikkenLinks
Deze afbeelding is van april 1929.
Derk, Herman en Teunis


Rechts
Gezinsfoto 1930-31.
Links de aanstaande vrouw van Herman, ElisaBeth, Herman, Coba, Derk met z’n vrouw Wubbigje die Jan op schoot heeft.



In April 1932 werd Jacob (Japie) Oberman, geb. 28-12-1931, aangenomen als pleegkind.

Derk DikkenDerk DikkenLinks
Op 17 juni 1932 was er een uitje van Oranjewoud waar Wubbigje links op de afbeelding te zien is.


Rechts
Japie op de arm van Derk met naast hem zijn vrouw.
Zoon Jan links onderaan met daarnaast zus Coba en broer Teunis.



In juni 1932 werd ook nog het “25-jarig echtvereeniging herdacht”. In de crisisjaren kwam Derk in 1935 onder de werkverschaffing.



Opoe DikkenEen modieuze afbeelding wil ik u niet onthouden.


1937. Opoe Dikken staat rechts met haar hond Molly en met een buurvrouw van de Hoogstraat.


Opoe is dan 54 jaar maar zoals u ziet leunt zij op een stok. Zij was namelijk invalide. Zij was daardoor weinig mobiel maar mijn opa zorgde dat er een invalidenwagen kwam maar hij maakte ook een fietskar! waar hij haar overal mee naar toe nam. Fietstochten op de Veluwe of langs de Vecht het maakte hem niets uit. Zo bleef hij in conditie!

Derk DikkenDerk Dikken Links
Op de afbeelding uit 1959 staan zij met de fietskar voor de trap van het oude provinciehuis dat afgebroken moest worden om de Kerkveste aan de Kerkstraat te kunnen bouwen! De foto is gemaakt vlak voordat mijn opoe in 1960 overleed.


Rechts
In de zomer van 1941 was er nog tijd voor ontspanning.




De familie Dikken en aanhang gingen regelmatig naar “De Leemcule” in Hattem.
Achterste rij: zoon Teunis met vriendin Rieki Burghart, zoon Jan en dochter Coba met vriend Bertus (Bahje van der Vegt).
Derk met op schoot Dicky, de zoon van Herman Dikken die waarschijnlijk de foto heeft gemaakt. Wubbigje en daarnaast schoondochter Beth, de vrouw van Herman. Naast haar Heintje Hagreis de vrouw van zoon Cobus die op dat moment waarschijnlijk al in Duitsland aan het werk was? Helemaal links vooraan ook een Derk maar dat is de zoon van Cobus en Heintje. Naast hem het pleegkind Japie die kort hierna door zijn moeder ontvoerd zou worden. Die met het kale hoofd is mijn broer Jan met daarnaast zus Giena.


familie Dikkenfamilie Dikkenfamilie Dikken

In 1942 werd er nog gezwommen. Op de linker foto, die gemaakt is bij de kolk in de “Groote Voorde” ziet u de pilaren van de in aanbouw zijnde Rijksweg. De andere foto’s zijn gemaakt bij de Katerdijk aan de rand van het Zwartewater. Op de verschillende foto’s zijn Derk met zijn vrouw en hun kinderen Jan en Coba te zien. Op de linker zou nog Elsje Speek op staan. Op de tweede nog Nellie Pallandt en de jongen van Ripke. Wat mij opviel was dat mijn opa op de eerste foto nog een sigaret rookt! Ik ken hem alleen als een pruimtabak gebruiker!


zangvereniging Uni Animo Huwelijksfeest DikkenLinks
Het 35-jarig huwelijksfeest werd in 1942 met de kinderen, kleinkinderen en met familie uit Zutphen gevierd op de Hoogstraat nr. 150. Pleegkind Japie was toen net terug uit Hyum en staat linksvooraan. Zoals u ziet werd voor zo’n gelegenheid de zondagse kleding uit de kast gehaald!

Rechts
Het was in 1942 een druk jaar. De zangvereniging Uni Animo vierde op 25 november haar 25 jarig jubileum. Derk en zijn zoon Teunis met vriendin Rieki waren daar lid van.


Nadat Japie in 1943 overleden was liet hij een grote leegte na bij het gezin Dikken.

Er zijn tijdens die periode nauwelijks momenten op beeld vastgelegd. Zonen die in Duitsland moesten werken en later moesten onderduiken en het werken bij de OT waren niet de dingen die je ging fotograferen.

Huwelijksfeest Dikken20 juni 1947 werd het 40-jarig huwelijksfeest gevierd.


Behalve zoon Jan, die in Indonesië als militair was, (foto van hem op het tafeltje) waren alle kinderen en kleinkinderen aanwezig. Staande 4e van links zien we Teunis nog in het uniform van de douane waar hij nog voor korte tijd gewerkt heeft. Links van opoe haar schoonvader Hermannus Dikken (31-01-1854) van toen 93 jaar oud! Hij rookte toen nog steeds sigaren! Hij overleed 16-08-1950.


Serenade De BazuinEen serenade werd er nog gebracht door het muziekkorps van De Bazuin.


Navraag bij die vereniging leverde mij via Ina IJmker nog de namen op van links naar rechts: Hoornstra, Schaapman, Dinie Bijker, Jan Bruintjes, Roelie Stolte en Visscher.

Zoals u tot nu toe gezien heeft waren de Dikkens niet vies van een feestje. Nou dat klopt. De vele verhalen daarover zal ik u besparen maar één ding wil ik wel verklappen. Er werd op de Hoogstraat door de kinderen en aanhang best een borrel gedronken alleen Derk en Wubbigje hielden zich daar verre van. Maar, als er iemand van het Leger des Heils aan de deur kwam moesten de flessen wel snel van tafel!
In 1947 kwam ook de fusie tussen Excelsior en H.M.S. tot stand. De naam Excelsior bleef behouden maar het was nu niet meer een vereniging die alleen uit Kamperpoortenaren bestond. Het leven had voor een muzikant weer zin! Een jaar later kon het 20 jarig bestaan van die vereniging gevierd worden.


Derk DikkenDerk Dikken Links
1948, 20 jarig bestaan van Excelsior.
Het toenmalige dagelijkse bestuur en leden van bestuur Excelsior: staande van links naar rechts, Cobus Dikken, Wimpie van Dam, Jan Kartouw, Derk Dikken, Rinus Willems, Harm Dijkslag.
Zittend Aron Kloekke, Chris van Unen, Bertus v d Vegte, ??, Herman Dikken. De foto zal waarschijnlijk gemaakt zijn in hotel/café Wijnberg op de Veemarkt.

Rechts
Na vele jaren van spanning was het wachten op zoon Jan die uit Indonesie terug zou komen.


Derk DikkenDerk Dikken Links
In juni 1949 maakte Jan Dikken zich mooi voor de terugreis naar Nederland of was het voor een foto die hij aan zijn penvriendinnen kon sturen?

Rechts
Eindelijk terug uit Indië tussen dolgelukkige ouders.


Het leven buiten de muziek ging verder en de vrouw van Derk was regelmatig ziek. Met veel moeite kwam zij in de invalidenwagen. Mijn zus Giena werkte bij haar in het huishouden maar dat ging niet altijd vlekkeloos want zo makkelijk was haar grootmoeder niet!



Derk DikkenDerk Dikken
Op de linker afbeelding van 1948 loopt Derk op de Veemarkt met kleinzoon Jan van dochter Coba. Coba rechts op de achtergrond.


Op de rechter afbeelding van 1948-1950 staat Giena bij haar grootouders voor Hotel Wijnberg op de Veemarkt in het uniform van De Zwolse Tippelaars.



Derk Dikken1952. Tijdens het 45-jarig huwelijksfeest werd een gezinsfoto gemaakt.
Van links naar rechts: Cobus, Teunis, Wubbigje, Coba, Jan, Derk en Herman.

Derk DikkenDerk Dikken Rond 1955 begint het ouder worden zwaarder te wegen maar Derk presteerde het toch nog om op deze leeftijd (72 jaar!) een handstand op de rand van de stoel te demonstreren! Als oud gymnast liep hij nog regelmatig op gympies!


Derk DikkenDerk Dikken Links
Deze foto van Derk als Heilsoldaat in het muziekkorps ontving ik van dhr. Smit uit de Borneostraat 91.

Rechts
Op 20 juni 1957 was het 50-jarig huwelijksfeest maar het was niet zo’n feest als de familie gewend was. Schoonzoon Bertus van der Vegt lag ernstig ziek in het ziekenhuis. Bertus stuurde toch nog een felicitatiekaart met de beste wensen. Bertus overleed al snel daarna op 9 augustus op 41-jarige leeftijd.


Toen zoon Jan in Indië zat kreeg hij een penvriendin; Jeanette Schild uit Rotterdam en is daar mee getrouwd.


Derk DikkenDerk DikkenLinks
Derk en Wubbigje tijdens een bezoek in Rotterdam in 1958.

Rechts
Eén van de laatste foto’s van opa en opoe samen.


Op hun geliefde plekje in De Leemcule lieten zij zich nog een keer vereeuwigen. Kort hierna overleed Wubbige op 2 februari 1960 op 76-jarige leeftijd.


Derk DikkenDerk Dikken Derk maakte nog de geboorte van zijn kleinkind Marjolein, 18-07-1961, mee. Een dochter van zijn zoon Jan. Ook was hij nog aanwezig tijdens de trouwerij, 05-10-1962, van de zoon van Herman, Jan met Gee Hansink. Op de achtergrond ondergetekende!

Op 7 november 1963 overleed mijn opa Derk op 80-jarige leeftijd. Het staforkest van het Leger Des Heils was bij de begrafenis aanwezig. Derk is bijgezet in het familiegraf van Herman op de Kranenburg waar ook zijn vrouw al eerder in bij was gezet.





vorigevolgende