Mijn lieveling | Verzamelaarsbomen | Periodes | Mooiste aanwinst | Literatuur en TV | Tentoonstellingen | Opletten


Aanvulling | Afwijkende Kerstman | Automodellen | Dieren op een bal | Kerstverhalen | Ornamenten


Oude afbeeldingen

“Van deze rubriek is het de bedoeling om de ontwikkeling van de kerstversiering/verlichting in de boom te laten zien. Daarvoor heb ik ook uw hulp nodig. Kijk uw boeken eens na want daar staan vaak afbeeldingen in waar de kerstboom in al zijn pracht en praal op voorkomt. Ook prenten, schilderijen en afbeeldingen op blikken of op reclame- uitingen zijn welkom. Vaak, en anders doe even moeite om een datering te pakken te krijgen, staan bij de afbeeldingen jaartallen. Dat is waar het om gaat. In deel 2 heb ik op de pagina’s 45-47 al een aantal voorbeelden afgedrukt.

Omdat er vrij veel prentbriefkaarten in omloop zijn gekomen mogen die niet ontbreken maar ik heb daar wel een paar regels voor opgesteld die hieronder te lezen zijn. Om wat afwisseling in het geheel te krijgen mogen ook afbeeldingen van de kerstman ingezonden worden. Dus NIET een glasversiering, pop of iets dergelijks maar een afbeelding van ‘plat’ materiaal. Ook hier geldt: een datering is belangrijk. De afbeeldingen worden alleen geplaatst als er een datering aangegeven kan worden van VOOR 1970. Misschien ten overvloede: er moet natuurlijk wel iets te zien zijn in de boom want een kale boom of een boom waar de versiering niet te onderscheiden is heeft geen waarde voor deze rubriek. Foto’s die niet voldoen aan de eisen worden niet geplaatst. De foto-eisen zijn net als bij de andere rubrieken: “De ingezonden foto moet van goede kwaliteit en minimaal 640 pixels zijn. Door het insturen van een foto geeft de inzender Egbert Dikken het recht om deze foto te gebruiken om kerstversiering onder de aandacht te brengen en vervallen de rechten van de inzender.”

Klik op een afbeelding voor een vergroting.

Links
Op oude bladmuziek staat vaak een mooie tekening. Deze is uit begin 1900. In de kerstboom snoepgoed en brandende kaarsjes.

Rechts
Hier de voorkant van het kerstboek ‘Zonneschijn’ uit 1949. In de kerstboom glasversiering, kettingen en waarschijnlijk elektrische verlichting.
Links
In het boek ‘Christbaumschmuck’ van Eva Stille is op blz. 23 een afbeelding geplaatst van een “Obstbaumzweige” uit 1795. Zo’n uitstalling wordt ook wel een “Fressbaumes” genoemd. In de tak hangt niet alleen fruit maar zo te zien ook bakproducten en speelgoed.

Rechts
Een voorstelling op een 32cm brede blikken buiktrommel van rond 1900. In de boom rode appeltjes, brandende kaarsjes op een knijper. De boombeëindiging is niet te zien. Of de ketting van glas is? De kerstman brengt een zak vol speelgoed mee.De advertentie van 32 x 22cm stond in 1938 op blz. 49 van het blad ‘The illustrated london news christmas number’.

Prentkaarten

Het liefst zou ik afbeeldingen binnen krijgen van FOTOGRAFISCH vastgelegde VERSIERDE kerstbomen.


Deze kaart is fotografisch en duidelijk is in de boom het suikerwerk te zien dat als versiering gebruikt is.
Poststempel: 24-12 1921 Haarlem; naar Haarlem. Op de kaart de aanduiding EAS in een hartvorm en het getal 5577/4
EAS staat voor E.A. Schwerdtfeger & Co., Londen-Berlijn


Maar niet iedereen heeft een fotografische afbeelding van een kerstboom en er mag dan ook een getekende kaart ingezonden worden maar de versiering in de boom moet wel duidelijk te zien zijn.


Op deze kaart, met het poststempel van Zaandam (naar Hilversum) uit 31-12 1938 is ‘Kerstfeest’ door de verstuurder doorgestreept en met bronsinkt veranderd in ‘Nieuwjaar’. Op de achterzijde is nog te lezen Rokat, het getal 1373 en Import. De afbeelding laat duidelijk de versiering zien die bestaat uit appelen, snoepgoed en kaarsen voor de verlichting.


Ook oude huiskamerfoto’s mogen ingezonden worden van die tijd. U weet wel die leuke familiefoto waar Opa met het kleinkind voor de kerstboom poseert. Maar er moet wel een datum bekend zijn.


De zwart-witfoto ontving ik van een familie uit Holten (O). Opa met dochter en kleinkind. De foto is genomen in 1924.

De afbeelding moet scherp zijn maar omdat de meesten van ons wel een scanner hebben zal dat geen probleem zijn. Als het nog zichtbaar is geef dan de datum van de poststempel op! Zijn er twijfels over die datum scan dan ook de achterzijde van de kaart zodat het poststempel bekeken kan worden. Is er verder iets over de kaart te melden, land van herkomst en verzonden naar welk land of is de maker van de kaart bekend, alles is welkom.

Omdat de Kerstman moeilijk op de fotografische plaat vast te leggen was zullen daar hoofdzakelijk getekende prentbriefkaarten van gemaakt zijn maar als afwisseling tussen de kerstbomen lijkt me dat wel wat.

De reliëfkaart van de Kerstman in zijn auto heeft een niet leesbare poststempel maar zal van rond 1910 zijn. Op de achterzijde van de kaart is te lezen ‘serie no.74’. De postzegel is een U.S Postage ‘onecent’. Zelfs de plaats van bestemming is moeilijk te lezen maar waarschijnlijk is het Mayland!

Links
Egbert: Weihnachtsgruss im Weltkrieg 1917. Deze kreeg ik van vriend en vriendin Kees en Ine. Op het bijgevoegde briefje was geschreven: “Bijdrage van de Oostenrijks-Hongaarse Monarchie aan je verzameling. Linksboven staat Keizer Frans-Jozef afgebeeld”. Op de achterzijde van de ongebruikte kaart: O.K.W. 501

Rechts
Egbert: Reliëfkaart, Christmas Greetings. Poststempel waarschijnlijk 23 dec. 1913. Gemerkt aan achterzijde: Series 227 A. Het slechte handschrift van de Amerikaan is niet te ontcijferen! U.S. Postage van “1 cent”.
Links
Sander: Herzliche Weihnachtsgrüße!, gemerkt: R&K/L, 7055/6. Ik kan geen duidelijk datering ontdekken, maar aangezien de kaart, Feldpost, geadresseerd is aan een militair moet dit geweest zijn tijdens de 1e wereldoorlog (1914-18).

Rechts
Sander: A Visit from Daddy Christmas, ongebruikt, gemerkt: EAS, 03743/3. EAS staan voor E.A. Schwerdtfeger & Co., Londen maar de kaart werd volgens informatie op de kaart gedrukt in Berlijn.
Links
Sander: A Happy Christmas, verstuurd op 20 december 1917 van Oxford naar Cheltenham, gemerkt; Mésange/ 170.

Rechts
Jose: verzonden uit Boxmeer op 25-12-1912 en aankomst in Maastricht op 26 dec. De kaart heeft als nummer: 115615. Als piek een sterspinsel.
Links
Laurette: Stempeling in Brugge op 4-1-43. Kaartcode: “ No. 23147-3 Import”.

Rechts
Laurette: De tekst op de kaart is 1 jan 1913 geschreven in Gent. Reliëfkaart is “Printed in Germany” en gemerkt met “SER 8329”.
Links
Laurette: waarschijnlijk 1933. Printed in Begium en kaartcode 2230. Een mooi voorbeeld van appelen in een kerstboom.

Rechts
Laurette: het poststempel is nauwelijks te lezen maar de stempeling is Gent. Misschien dat je eens uit kunt gaan zoeken Laurette wanneer de postzegel in België gangbaar was? In ieder geval een boom waar nog veel snoepgoed in werd gehangen.

Beste instuurders van ‘Oude afbeeldingen’: zoals u in de beginteksten hebt kunnen lezen vraag ik of u moeite wilt doen om deze rubriek tot een succes te maken. Natuurlijk ben ik, maar ook de liefhebbers van deze site, u zeer erkentelijk dat U de moeite neemt om afbeeldingen te scannen en in te zenden. Misschien dat u als een poststempel niet te lezen is eens wil proberen te achterhalen wanneer de postzegel gangbaar was? Zo hebben we toch iets van houvast en scheelt mij veel tijd. Ik weet wel veel van kerstversiering maar om nu ook een postzegel expert te gaan worden!!! Bedankt alvast voor de moeite die u wilt nemen.


Naar oude afbeeldingen (vervolg)