Onderwerpen | Mijn lieveling | Verzamelaarsbomen | Periodes | Mooiste aanwinst | Literatuur en TV | Tentoonstellingen | Oplettenkerstmanhoofdkerstmanhoofd kerstmanhoofdkerstmanhoofd

Kerstmanhoofd

De ingezonden foto’s van dit Kerstmanhoofd heb ik bij moeten snijden waardoor het formaat erg klein is geworden. Er kan daarom geen vergroting van 640 pixels onder gezet worden. Toch wil ik deze versiering behandelen.

Jeanette mailde dat zij half december een kerstboompje had gekocht en bij thuiskomst bleek dat er tussen de takken nog een kerstbal verstopt was!! Verder schreef ze dat de versiering heel licht aanvoelde. Ze twijfelde of hij wel echt oud was. Was hij wel oud dan mocht ik hem als haar mooiste aanwinst van 2013, in die rubriek zetten.

Ik antwoordde haar dat gezien de kleur hij van de 50-60er jaren kon zijn. Later stuurde ik nog een mail waar ik in schreef dat in het boek “Christbaumschmuck Poesie aus Glas einst und jetzt” zo’n hoofd afgebeeld was en waar als datering 1950-1970 bij stond. Nu ik de afbeelding beter heb bekeken, jammer dat ik hem niet kon vergroten, bekruipt mij het gevoel dat hij zeer recent gemaakt is. U ziet dat ik informatie van zo’n ingezonden versiering probeer op te zoeken. Na mijn mails aan haar geen contact meer mogen hebben en bepaal ik zelf maar dat ik hem bij de rubriek “Opletten Echt of Namaak” plaats.

Jammer is dat ook nu weer een bedankje teveel moeite is van de inzendster. Is zij teleurgesteld na mijn datering? Daarom geen contact meer? Moet ik nu ook haar verhaal over de aankoop van dat boompje in twijfel trekken? Je zou toch verwachten dat je bij een kleine boom kunt zien dat er nog een 9cm grote kerstbal in hangt? De inzendster heeft al vaker namaakproducten op de kop getikt en daarom ben ik wat scherper geworden. Heeft zij deze versiering gekocht (als oud?) en wil zij dat naar mij toe niet bekennen? Zij is trouwens niet de enige die geen moeite doet om een bedankje te sturen. Ben ik nu een “oude” zeur als ik het normaal vind dat iemand, die er tijd instopt, een bedankje toegezonden krijgt? Ik moest dit even kwijt na weer een jaar met vele vragen over versiering.

Vervolg

Nadat ik begin januari 2014 voor het laatst mailcontact met Jeannette had gehad kreeg ik van haar aan het eind van de maand een mail en zij schreef: “Ik heb het boompje (wat niet oud was) gekocht voor 3,50 euro bij de kringloop in Dalfsen omdat er tussen de rommel die er in hing, zoals een houten Sint en Pieten, een paar oude ballen en een kerstman in een vliegtuig in zat.
En inderdaad zag ik later pas deze kerstman. Zo is het verhaal en schrok ik van je stuk op je site. Ik heb 1 keer eerder een foto ingestuurd (dieren op kerstbal) , maar om nu zo over mij te schrijven. Ik hoop dat het wat duidelijker is geworden en mijn excuses dat ik niet direct heb gereageerd, ik ga naar rommelmarkten, verzamel wat ik leuk vind en wat niet te duur is en probeer uit te vinden hoe oud het is, met steun van je boeken. Met vr. gr. Jeannette
”.

Jeanette heeft niet alleen voor die rubriek een foto van een namaakproduct ingezonden maar ik heb van haar in diezelfde periode vijf andere foto’s ontvangen met kerstversiering die ik als “nieuw/uit de jonge periode” wil omschrijven. Ik wil er nogmaals op attenderen dat oud voor mij een andere betekenis heeft.

Verder kwam er nog een reactie binnen van de Belgische verzamelaarster. Letterlijke tekst was:

Egbert, In verband met de glazen Kerstmanhoofd, waarvan sprake in uw "Opletten", heb ik hier enkele foto's (4 stuks) bijgevoegd van 2 exemplaren in mijn bezit, samen met een detail van de ogen.


kerstmanhoofdkerstmanhoofd kerstmanhoofd

kerstmanhoofd

Santa links: De baard en ik denk, is niet duidelijk te zien, ook de kap is bedekt met de gekende gelatine laag die nogal makkelijk afschilfert, terwijl het gezicht lichtgeel geverfd is. De ogen zijn papieren oogjes die erop gelijmd zijn. Dit zien we wel meer bij glazen hoofdjes. De kap is rood en vooraan met wit kristalmengsel. Bij mij met enkele roestvlekjes. De onderkant heeft geen uitstulping.

Santa rechts: Deze heb ik langer in mijn bezit, en waarvan ik denk dat die een beetje ouder is. Er zijn enkele verschillen met de andere. De tint van het aangezicht is een beetje donkerder. De gelatine van de baard is bijna helemaal verdwenen, maar de gelatine op de achterkant is er duidelijk nog en je kan zien dat die origineel doorloopt tot aan het aangezicht, waardoor ik meen dat de witte boord rond de kap hier niet is gebruikt. Ik zie daar ook geen restanten van. Aan de mond is er een kleine barst, die voor de gekende verkleuring van de verzilvering heeft gezorgd. Nu weet ik niet hoeveel tijd erover gaat vooraleer dergelijke verkleuring gebeurd. Is ook afhankelijk van de opberging. Deze heeft wel de uitstulping, het gekende bultje, aan de onderkant.

Ik ben geneigd met uw datering, ca 1950-1970, akkoord te gaan voor beide. Meer recente heb ik niet gezien met die papieren oogjes. Ook denk ik dat bij de echt recente de gelatine wit wit is. Maar ja, de recente hou ik ook niet in de gaten. En ze maken mooie namaken nu.
Hoop dat dit interessant is en de foto's duidelijk genoeg zijn.”


Vroeger was er tijd genoeg en in de werkplaats (veelal de huiskamer!) van de thuiswerkers schilderde men de versiering uitgebreid. Naargelang er een grotere productie moest plaats vinden ging men methodes bedenken om de objecten sneller te kunnen afwerken. In plaats van te schilderen werden ogen d.m.v. plakplaatjes aangebracht. Wanneer men voor het eerst gebruik gemaakt heeft van deze methode is mij niet bekend. Een goede datering van de hierboven afgebeelde kerstmanhoofden kan ik daarom niet geven. Als verzamelaars deze methode niet kennen zullen zij deze versiering als rariteit gaan zien. Ik hoop, als ik eens tijd over heb, om op deze site een aantal kerstmanhoofden uit verschillende perioden naast elkaar te zetten zodat er goed vergeleken kan worden. Daarbij zal ik dan ook uit mijn collectie de hoofden plaatsen waar de kerstmannen glasogen hebben. Glasogen die overeen komen met die welke bij vogels op het glas geplaatst zijn. Zie ook deel 2 blz. 6. Of versieringen met glasogen uit dezelfde werkplaats komen? Misschien dat we daar eens achter kunnen komen?