Overzicht artikelenVOL VERWACHTING


recensie NPO TV-programma

Op 20 december 2020 vol spanning klaar gezeten om op NPO2 rond 23 uur de uitzending “Voor de vorm” te bekijken. In de aankondiging van de uitzending (zie afbeelding) werd de verwachting gewekt dat er veel over oude kerstversiering gesproken zou worden en te zien zou zijn.

Ik ging er eens goed voor zitten. Wijntje bij de hand en vol verwachting. Benieuwd of de presentatrice Christien Meindertsma haar researchwerk goed had gedaan of dat zij misschien met nieuwe inzichten zou komen. Christien Meindertsma is een ontwerpster en zij doet -volgens haar eigenuitspraak- onderzoek naar producten.

In het begin van de uitzending gaat zij op pad om een boom te kopen en is te gast bij een groot winkelbedrijf in Duiven waar zij uitleg krijgt over de nieuwste ontwerpen op het gebied van kerstboomversiering. In het gesprek met de bedrijfsleider konden we o.a. vernemen dat wat er NU in de boom gehangen werd veel te maken had met grapjes! Grapjes?? Voor mij dus totaal niet interessant dit gesprek en de getoonde objecten. Brrrrrr.

Daarna ging zij haar licht opsteken in het Brabantse Oirschot. Het Historisch Museum is daar gevestigd. Zij sprak met de deskundige/autoriteit op het gebied van Nederlandse tradities, Ineke Strouken. Een naam die bij mij in ieder geval geen (kerst)belletje deed rinkelen. Samen met Christien pakten zij uit een paar dozen wat kerstballetjes waar totaal geen uitleg bij werd gegeven! Ineke werd gevraagd naar wat er vroeger in de boom hing. Zij vertelde over de etenswaren etc.. (Ik hoorde niets over grapjes!) Zelfs een uitleg over het kleurgebruik en symboliek kwam aan bod. Heel kort sprak zij nog over een gekleurde ganzenveer maar erg duidelijk was dat niet in de reportage (in de opname geknipt?).

recensie NPO TV-programmaZij pakte toen een kleine kerstboom op, die wij als geoefende (niet dan?) verzamelaars als nieuw herkenden. Je weet wel. Zo’n boompje met wat beschildering op het houten klosje. Een boompje dat door handige verkopers op verkoopsites als een Antieke Ganzenveerboom aangeboden wordt! Ineke vertelde in het gesprek, toen ze de naalden aanpakte, dat dit een Ganzenveer was! Tja, geen Ganzenveer te zien maar opnieuw dat sprookje herhalen! Christien en Ineke hingen samen enkele objecten, die niet ouder waren dan de 20er jaren en zelfs nog heel jong, in de boom. Dat was het dan. Uitleg over de kersballen werd niet gegeven. De totale uitzending van het gesprek met Ineke duurde nog geen 5 minuten!

Waarschijnlijk dat buiten de uitzending om Ineke Christien had verteld dat er in Lauscha kerstballen gemaakt werdenwant even later zag ik in de reportage dat Christien af ging reizen naar Lauscha. “Want die plaats zou de bakermatgeweest zijn van het ontstaan van de kerstbal” vertelde zenog! Ook haalde zij nog de door mij ontkrachtte mythe aan: “een arme glasblazer zou ooit als eerste een kerstbal gemaakt hebben omdat hij geen appeltjes voor de boom had”. Ja, ja.

In Lauscha aangekomen werd zij ontvangen in de winkel van Ines Zetzman van het bedrijf Farbglashütte Lauscha. Ines zagen wij al in de aankondiging van de uitzending waar zij de uitspraak deed ”dat in Lauscha de kerstversiering uitgevonden was”. Een leuke uiteenzetting over de nieuwste vormen en er werd o.a. een demonstratie gegeven hoe een kerstbal gemaakt werd. Ines vertelde nog dat herten als eerste vroeger gemaakt waren voor de boom. De man van Ines maakte die en ze zei nog dat niemand anders dan haar man dat zou kunnen! Tja!

recensie NPO TV-programmaAan het eind van de reportage konden we zien hoe Christien thuis haar eigen kerstboom ging optuigen met devormen die tijdens haar reportage in beeld zijn geweest. In ieder geval was het een mooi reclamefilmpje maar had weinig te maken met wat was aangekondigd.

Als liefhebben van antieke en oude kerstversiering en onderzoeker daarvan was de hele uitzending voor mij een afknapper. Gezien de vele reacties die bij mij binnen kwamen dachten velen er ook zo over. Zoals het spreekwoord zegt “de vlag dekte de lading niet”.

Heel jammer dat de presentatrice niet de moeite heeft genomen om beter researchwerk te doen maar ook dat een “deskundige” weinig meer weet dan er in (ver)oude boeken te lezen is. Het was toch een kleine moeite geweest om via Google de zoekterm “Oude kerstversiering” in te kloppen want dan kom je op mijn site en hoef je mij alleen maar een mail te sturen of een bezoekje af te leggen om de laatste ontdekkingen te vernemen. Een gemiste kans! Dan breng je boeken uit met de nieuwste onderzoek gegevens en dan constateer je dat er weer met een grote duim onzin wordt verkondigd. Daarom dat ik toch op dit TV-programma wilde reageren.