Bestellen | Kerstversiering uit de oude doos


kerstversiering uit de oude doos

Omdat er op het gebied van oude kerstboomversiering weinig bekend was in Nederland ben ik begonnen om daar onderzoek naar te doen. De resultaten daarvan zijn te lezen in het Nederlandstalige boekje; “Kerstversiering uit de oude doos 1875-1975” deel 1.
U kunt lezen hoe de kerstboomversiering vaak van moeder op dochter overging en dat wij daarom vandaag de dag nog steeds oude versiering aantreffen. Verder laat ik met voorbeelden zien hoe kerstballen gemaakt worden en welke materialen, en in welke tijden, daar vroeger voor werden gebruikt. De grote hoeveelheid afbeeldingen die in het boekje te zien zijn hebben menig (beginnend) verzamelaar al in vervoering gebracht. Vooral de pagina’s waar de versiering in tijdsperiodes is ingedeeld wordt voor vergelijking met de eigen collectie gebruikt!

kerstversieringIn deel 2, die 16 pagina’s dikker is geworden, gelijmd en geseald, ben ik op de ingeslagen weg verder gegaan en laat op de meer dan 400 afbeeldingen zien welke vormen er allemaal wel niet zijn. Op die afbeeldingen komen ook de kerstman en kerstboom tot hun recht. Deel 2 is een totaal nieuw boek waar deel 1 dus niet opnieuw in is afgedrukt.
Een belangrijk artikel gaat over de kerstbalproductie die in Nijmegen heeft plaatsgevonden. Veel vormen uit deze productie zijn afgebeeld en zullen nu wel verzameld gaan worden en zijn daardoor nu al een gewild verzamelitem geworden.

In de eerste twee delen zijn afbeeldingen te zien van: (glazen) kerstboomversiering, kerststallen, prentbriefkaarten, reclamemateriaal en nog veel meer op het gebied dat verzamelwaardig is.

kerstversiering uit de oude doosDeel 3 staat in het teken van ontdekkingen. Is de eerste glazen kerstboomversiering niet gemaakt in Lauscha maar in Bischofsgrün? Of is de kerstbal ontstaan uit de kraal die rond 1800 aan de Schäppel werd gehangen? De onderzoeken leverden tal van interessante gegevens op die ik beschreven heb en door toevoeging van afbeeldingen zult u meer zicht krijgt over de ontstaansgeschiedenis van de kerstbal/kraal.
In het boek, dat net als deel 2 maar liefst 64 pagina’s bevat en geseald is, zijn hoofdstukken opgenomen waarin de kerstbalproductie van vele landen wordt behandeld. Zie de vlaggen op de voorpagina maar eens. In het boek zijn 282 foto’s afgedrukt met daarop bijna 450 kerstversieringen.


Dan heb ik nog, voor wie ze niet kent; de 10 cm lange magnetische boekenleggers!
Ze zijn dubbelzijdig in kleur bedrukt met oude kerstversiering. Aan de binnenzijde, zitten twee magneten zodat je het papier er tussen kunt klemmen.
Ze zijn prachtig maar bovenal praktisch om de bladzijde te markeren waar je gebleven bent of waar je iets speciaals wilt aangeven. Om in je agenda te gebruiken is ook een optie maar andere toepassingen mogen natuurlijk ook.
De twee leggers hebben als naam: kerstman en Maria.


Alle drie de delen van Kerstversiering uit de oude doos en de magnetische boekenleggers zijn uitverkocht.


Regelmatig krijg ik de vraag of er een herdruk komt van de verschillende delen. Zoals ik er nu over denk zal dat niet het geval zijn. Als er een uitgever/particulier bereid is om mijn digitale gegevens en kopierecht voor een leuk bedrag over te nemen sluit ik alles af en mag een ander de tijd en kosten opbrengen. Tevens wil ik u als verzamelaar er op attenderen dat er geen kopieën van de boeken gemaakt mogen worden want zodra ik dat verneem zal ik dan aangifte doen. Het is maar dat u het weet.